Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-25 11:03:00

"Athénba jövünk, és felperzseljük őket" feszült a hangulat Görögországban

A bajba jutott ország további nehézségekkel szembesült, miután az állami és a magánszektor ismét tüntet a megszorítások ellen.

"Athénba jövünk, és felperzseljük őket" feszült a hangulat Görögországban

A gazdák lezárták az utakat, a kikötőkben kompok vesztegelnek, a nyugdíjasok utcára vonultak: Görögországban ismét elkezdődtek a tüntetések, ami akár a válság sújtotta ország legkonfliktusosabb telének lehet a beharangozója.

"Ez háború" mondja Dimitrisz Vergosz kukoricatermesztő az észak-görögországi Naússzából. "Ha a [politikusok] a végsőkig hajtanak minket, ha továbbra is meg akarnak bennünket fosztani emberi mivoltunktól, Athénba jövünk, és felperzseljük őket" - fenyegetett a gazda.

A múlt hét közepén az ország éléskamrájában, Thesszáliában traktorkonvojok zárták el az utat Tempinél, ezzel eredményesen elvágva az ország fő észak-déli autópályáját. Thesszalonikiben több százan sorakoztak a tengerparton, miközben északabbra a rendőrség könnygázzal volt kénytelen oszlatni az Evangelosz Aposztolou mezőgazdasági minisztert irodájában eltorlaszoló tüntetőkre, Komotiniben pedig heves összecsapások robbantak ki.

A tüntetők dühének középpontjában a legújabb reformcsomag részét képező javasolt nyugdíj- és adóintézkedések (megszorítások) állnak, amelyek a tavaly nyáron felvett harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomag feltételei voltak. A gazdák szerint ezek a megszorítások tönkreteszik őket.

Az athéni gazdasági válság hatodik évében, még több görög állítja, hogy már nem élnek túl még egy keményebb megszorításcsomagot. 1,2 millió munkanélkülivel a lakosság több mint negyede szegényedett el. A nyugdíjak az EU és a Nemzetközi Valutaalap nyomatékos kérésére 12-szer csökkent. A hitelezők azzal érvelnek, hogy a GDP 17 százalékával a görög nyugdíjrendszer Európa legköltségesebb nyugdíjrendszere és nagymértékben nagymértékben hozzájárul az ország eladósodottságához.

A mezőgazdasági termelők számára nem csak a társadalombiztosítási járulékok emelkedtek 6,5 százalékról 27 százalékra, hanem jövedelemadó kifizetéseik is megduplázódtak. 13 százalékról 26 százalékra nőttek, amivel éves bevételeik több mint háromnegyedét elveszítették.

"Ismerek embereket, akik kénytelenek havi 360 eurós nyugdíjból élni" – mondja Vergosz. A férfi a több száz gazda és állattenyésztő egyike volt, akik novemberben, mikor hallották a javasolt terveket, megpróbálták megostromolni a görög parlamentet. A zavargások a Sziriza népszerűségének nemtettek jót. Alig 10 nappal ezelőtt végzett közvélemény-kutatások szerint Kiriakosz Micotakisz, a legnagyobb jobbközép ellenzéki pártot, az Új Demokráciát vezető egykori bankár már négy százalékponttal vezet.

Görögországba a bizonytalanság visszatért a politikai életbe: a hatalmon lévő baloldal – a kis jobboldali Független Görögök pártjával együtt – többsége mindössze háromra olvadt a 300 férőhelyes görög parlamentben. A reformok útja a különböző pártokhoz tartózkodó, bizonytalan és vonakodó képviselők miatt egyáltalán nem biztosított.

cipraszCiprasz

"Ciprász politikailag sarokba szorult, és a nagy kérdés az, hogyan fog reagálni?" – fogalmazott Pantelisz Kapszisz politikai elemző. "A helyzet nagyon instabil, és ő már viselkedett kiszámíthatatlanul. Előrehozott választások lehetnek, vagy akár egy másik népszavazást írhat ki" – vélekedett.

A szakszervezetek február 4-ére általános sztrájkot hirdettek és ismét napirendre kerülhet a kérdés, hogy Görögország képes lesz-e megtartani a közös valutát. Ráadásul elemzők attól tartanak, hogy a keményvonalas Nemzetközi Valutaalap (IMF) ebben az évben a további támogatás érdekében további megszorításokat fog követelni.

atv.hu / The Guardian

További külföldi híreink