Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-24 12:45:00

Fordulat: kulcsfontosságú várost foglaltak vissza Szíriában

Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben - számolt be vasárnap a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport.

Fordulat: kulcsfontosságú várost foglaltak vissza Szíriában

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.
    

Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt.   

Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.
    
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, Rabíja a felkelők második legfontosabb bástyája Szalma után.

rámi abder-rahmánRámi Abder-Rahmán
    
Az orosz légicsapásokat főként Szíria nyugati részére összpontosítják.

A cél a felkelők visszaszorítása az Aszadot is tagjai között tudó síita alavita kisebbség fellegvárának számító partvidéki területekről.

Moszkva közlése szerint az orosz légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozzák.
    
A szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban Latakia, Aleppó és Deraa tartományokban jelentős katonai sikereket értek el, míg a felkelők például Hama tartományban foglaltak el területeket.
    
A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink