Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-22 09:19:00

"Nem vásárolhatsz magadnak feleséget" Tanfolyamon oktatják a migránsokat

A Finnországba érkező migránsok részt vehetnek olyan képzésen, amelyen a finn kultúrát, értékeket és a nőkkel való helyes bánásmódot sajátíthatják el. Az országban sokan amiatt aggódnak, hogy növekedni fog a szexuális bűncselekmények száma, ezért még időben tájékoztatni akarják a Közel-Keletről érkező migránsokat, hogy mire számíthatnak új hazájukban.

"Nem vásárolhatsz magadnak feleséget" Tanfolyamon oktatják a migránsokat

Johanna egy rendkívül energikus és mozgékony tanár, aki könnyen meg tudja ragadni a diákjainak a figyelmét. Általában mindkét kezét használva próbálja nyomatékosítani mondanivalóját. 

"Tehát Finnországban" - mondja lassan, "nem vásárolhatsz magadnak feleséget. Egy nő csak akkor lesz a feleséged, ha ő is akarja, mert itt a nők és a férfiak egyenlőek."

A diákjai jelen esetben egy finnországi erdőben található menekülttábor lakosai. Hallgatóságában többen iraki származásúak, akik jól értik az angol nyelvet. Az idősebbek azonban csak húzogatják a szemöldöküket, ahogyan meghalják a tanár beszédének arab tolmácsolását. 

"Persze elvihetsz egy lányt nyugodtan egy diszkóba" - teszi hozzá Johanna jókedvűen. "Ha esetleg túl rövid szoknyában szorosan melletted táncol, még nem jelenti azt, hogy le akar feküdni veled."

menekülttábor raasepooribanMenekülttábor Raasepooriban

Egy szomáliai tinédzser úgy fogalmazott: "Ez egy nagyon liberális ország. Nálunk, ha egy nő így viselkedik, azt megölik." Mellette egy Maliból érkezett fiatal egyetértően bólogat. 

Amikor Johanna a homoszexualitásról kezd el beszélgetni, a hátsó sorokban ülő irakiak elkezdenek vihogni és kuncogni. 

Finnországban ezeket az órákat nagyon szigorúan veszik. Johanna elmondta, ha valaki nem fogadja el egyből az órákon hallott szabályokat, és értékrendet, az talán sosem fog integrálódni a társadalomba. 

Amikor a fiataln nő elkezdte a tanfolyamokat, akkor rengeteg menekült nő ment oda hozzá és mesélte el neki, hogy a férjeik abszolút nem ilyen "finn módon" bánnak velük. 

A férfiaknak szó szerint idéznek a finn törvényekből is, amelyek arra vonatkoznak, hogy milyen bűncsellekménynek minősül, ha egy nőt nem a megfelelő módon érintenek meg. 

A tanfolyamokat a belügyminisztérium emberei és a rendőrség is felügyeli. Múlt ősszel három meneddékkérőt ítéltek el nemi erőszak vádjával, míg szilveszterkor számtalan szexuális bántalmazás és molesztálás történt az országban a kölni és stockholmi eseményekhez hasonlóan. 

Helsinki rendőrfőnöke, Ilkka Koskimaki az mondta: "Nehéz ezekről beszélni, de el kell mondanunk az igazságot. Habár nem tárjuk fel mindig ezeknek az incidenseknek az etnikai hátterét, általában külföldi bandák követik el ezeket. Általános jelenséggé vált, hogy körbevesznek egy lányt nyilvános területen és elkezdik bántalmazni."

atv.hu / BBC

További külföldi híreink