Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-21 08:20:00

Lecsapott a balkáni tél a menekültekre

A segélyszervezetek beszámolói szerint sok menekült egyáltalán nem készült föl a helyzetre: elkékült ajkú, vacogó gyerekeket kellett kezelni – számolt be a brit The Telegraph.

Lecsapott a balkáni tél a menekültekre
A tél sem tántorítja el a migránsokat (Fotó: Reuters)

A menekült gyermekeket súlyosan veszélyezteti a kihűlés, ahogy szüleikkel hosszú utat tesznek meg Görögországon és a Balkánon keresztül, ahol a hőmérséklet akár -20 Celsius fok alá is süllyedhet – figyelmeztet a Save the Children (SC) nevű jótékonysági szervezet.

A mély hó, a csípős szél és a fagypont alatti hőmérséklet súlyos kihívás elé állítja a menekülteket, akik csónakokon vergődnek át a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, majd Athén érintésével Macedónia és Szerbia felé folytatják útjukat.

Az elmúlt évben több mint egymillió bevándorló és menekült érkezett Európába. A folyamat pedig valószínűleg tovább tart majd, Szíriában, Irakban, Afganisztánban és a többi forrás országban ugyanis nem csitultak a konfliktusok, csak mélyültek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a háborgó tenger és a fagypont alatti hőmérséklet ellenére idén már több mint 24 ezer bevándorló érte el Európát tengeri úton. A Nyugat-Európába és Skandináviába vezető útjuk során a gyerekek hosszú utat tesznek meg gyalog, és a szabadban töltik az éjszakákat.

Tüdőgyulladás, kihűlés

A macedón és szerb határ környékén a hőmérséklet az előrejelzések szerint -20 fokra csökkenhet, növelve a kihűlés, a tüdőgyulladás és egyéb légúti megbetegedés kockázatát.
A macedón-szerb határon fekvő Presevó ideiglenes gyűjtőtáborába a segélyszervezetek munkatársainak beszámolója szerint elkékült ajkú gyermekek érkeztek, és testüket rázta a hideg.

„Szélsőségesek itt a körülmények, a hőmérséklet előrejelzések szerinti csökkenése pedig életveszélyes a gyerekekre nézve”

– fogalmazott Valentina Bollenback az SC médiafelelőse. „Az ideérkező anyák, akikkel találkoztam, nehéz helyzetbe kerültek, mert nem képesek a csecsemőket melegen és biztonságban tartani” – tette hozzá. Bollenback és munkatársai találkoztak olyan bevándorló gyerekekkel, akik a kihűlés korai jeleit mutatták: elkékült ajkak, magas láz és a légzőszervi problémák.

Galéria: lecsapott a balkáni tél a menekültekre További képek

„A határok lezárása helyett az európai kormányoknak többet kellene tenniük, hogy a háború elől menekülő emberek méltó és emberséges fogadtatásban részesüljenek” – vélekedett. Hozzátette: találkozott olyan csónakkal, ahol a menekült gyerekeken vizes pólón kívül nem volt más, pedig már havazott.

Támogatják a csempészeket?

„Az utazás legnehezebb része a hajóút volt” – mondta a szíriai Naszír nevű férfi, aki öt hónappal ezelőtt feleségével és két kiskorú gyermekével menekült el a háború elől. „Rendkívül hideg volt, mindenünk vizes lett, a csecsemők megbetegedtek. Nem maradhattunk Szíriában, de ott nem volt ilyen hideg” – fogalmazott a férfi, aki szavai szerint otthon a háború, most pedig a hideg miatt félti gyerekeit.
Az SC esőkabátot, zoknit és cipőt, valamint forró italokat és higiéniai cikkeket osztogatott a gyermekeknek.

Hétfőn a görög elnök az embercsempészet megkönnyítésével vádolta a török határvédelmi hatóságot

– azzal, hogy szemet hunytak a több ezer bevándorlót Európába csempésző emberkereskedelem fölött. „Erősen tartok tőle, hogy a török csempészeket támogatják a hatóságok. Különösen a határőrizeti hatóságok, akik úgy viselkednek, mintha semmit sem láttak volna” – mondta.

„Vannak olyan esetek is, amikor segítik a csempészeket” – nyilatkozott Prokopisz Pavlopulosz a német Sueddeutsche Zeitung című lapnak. „Van rá bizonyítékunk. Ez egyfajta rabszolga kereskedelem” – tette hozzá a görög elnök.

atv.hu / The Telegraph

További külföldi híreink