Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-20 17:46:00

Olajárválság: Komoly lépéseket fontolgat Kuvait

A költségvetési kiadások csökkentését sürgette, és hatékonyabb költséggazdálkodásra szólított fel szerdán a kuvaiti emír.

Olajárválság: Komoly lépéseket fontolgat Kuvait
Szabah al-Ahmed-al-Szabah emír (Fotó: Reuters)

Szabah al-Ahmed-al-Szabah lapszerkesztők előtt kijelentette: lépéseket kell tenni és programokat indítani annak érdekében, hogy

sikerüljön megbirkózni az alacsony olajárak miatt visszaeső költségvetési bevételek okozta nehézségekkel.

Megfigyelők szerint az uralkodó igyekszik előkészíteni a terepet politikailag kényes intézkedések megtételére, mint például az energia- és élelmiszerár-szubvenciók csökkentése.

A kiadások lefaragására tett első lépés az volt, hogy felfüggesztettek minden külföldi tanulmányutat. Korábban az uralkodó elrendelte az udvar és az alája tartozó intézmények kiadásainak felülvizsgálatát.

Az április 1-én kezdődő, tavaly júliusban elfogadott költségvetés 8,18 milliárd dináros (27 milliárd dollár) deficitet irányoz elő, ez az összkiadások csaknem fele.

A költségvetés elkészítésekor azonban még 45 dolláros olajárat vettek alapul, azóta viszont a Brent típusú olaj ára 28 dollár alá esett.

A kuvaiti sajtó már októberben azt írta, hogy közel kétszeresére emelkedhet a benzin ára, és a kormány várhatóan társasági adót vet ki a vállalatokra.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink