Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-20 17:15:00

"Nem kell több maffia" Összecsapások a moldovai parlamentnél

Összecsapások kezdődtek szerdán Moldova parlamentjénél több ezer ellenzéki tüntető és a rohamrendőrség között, miután a törvényhozás bizalmat szavazott az EU-párti koalícióhoz tartó Pavel Filip miniszterelnök kormányának.

"Nem kell több maffia" Összecsapások a moldovai parlamentnél
Tüntetők megrohamozták a parlamentet (Fotó: Twitter)

Chisinauban a tüntetők egy része megpróbálta áttörni a rendőrkordont, hogy bejusson a parlament épületébe.

A új kormányról szóló voksolást követően ellenzéki vezetők az erőszaktól való tartózkodásra szólítottak fel, ennek ellenére összecsapások kezdődtek a több ezer ellenzéki tüntető és a rohamrendőrök között. A tiltakozók szerint a parlament rendkívüli ülésén törvényellenesen szavazott bizalmat a Filip-kormánynak.

A szavazás idején az ellenzéki szocialisták, akik a moldovai parlament legnagyobb frakcióját alkotják, tüntetést szerveztek a chisinaui parlament elé, és megpróbálták megakadályozni a voksolást.

Az egyebek között előre hozott választásokat követelő, és a kormányzat korruptságát kifogásoló tüntetők egy része áttört a rendőrkordon. Néhányan  a parlament hátsó kapuját betörve bejutottak az épületbe és blokkolták annak kijáratait. A rendőrség könnygázt  vetett be, és több személyt őrizetbe vett.

Az incidens során több rendfenntartó megsérült. A képviselőket egy föld alatti vészkijáraton kimenekítették a parlamentből.  


A tiltakozók azt is kifogásolták, hogy Filip közeli bizalmasa az ország egyik leggazdagabb és egyik legnépszerűtlenebb emberének, Vlad Plahotniucnak. Plahotniuc neve korábban szintén felmerült az ország potenciális miniszterelnökeként, de Nicolae Timofti elnök elutasította jelölését a posztra.


Chiril Gaburici kormányfő, akit azzal vádoltak meg, hogy meghamisította iskolai végzettségét, tavaly júniusban kényszerült lemondásra, hivatali utódjától, Valeriu Strelettől és EU-párti koalíciós kormányától pedig a parlament tavaly október 29-én vonta meg a bizalmat.

A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy - mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával - tavaly októberben őrizetbe vették Vlad Filatot, aki 2009 és 2013 között volt Moldova miniszterelnöke, a megbukott koalícióban is kormányzati szerepet vállaló liberális demokraták delegáltjaként. A kiterjedt bankcsalás a 2014-es választások előtt történt, és állítólag három bankot érintett, másfél milliárd dolláros összértékben. Moldova a Szovjetunió egyik utódállama, Európa legszegényebb országa.

A moldovai parlament bizalmat szavazott Pavel Filip kormányának

Moldova parlamentje szerdán bizalmat szavazott az EU-barát pártszövetséghez tartó Pavel Filip miniszterelnök új kormányának, és elfogadta annak programját. A 101 fős törvényhozásból a kormány 57 támogató szavazatot kapott.

pavel filip, moldova miniszterelnöke (forrás: moldova.org) Pavel Filip, Moldova miniszterelnöke (Forrás: moldova.org)
A kompromisszumos kormányfőként megerősített Filip az előző kormányban az informatikát és kommunikációt felügyelő tárca vezetője volt.


atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink