Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-20 15:06:00

Irán ezt üzente Szaúd-Arábiának

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője elítélte és az ország szempontjából ártalmasnak nevezte szerdán azt a támadást, amelyet irániak hajtottak végre Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége ellen két héttel ezelőtt.

Irán ezt üzente Szaúd-Arábiának
Ali Hamenei ajatollá

Szaúd-Arábia január 2-án negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita hitszónokot, akit terrorizmus vádjával ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban, Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét is tüntetők támadták meg és dúlták fel. Erre reagálva Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, amely viszont minden kereskedelmi kapcsolatát felfüggesztette a szaúdi királysággal, és megtiltotta a zarándokoknak, hogy Mekkába utazzanak.

Hamenei szerdán nyilatkozott először az incidensről, és többen úgy vélték, hogy kijelentése a szaúdi-iráni diplomáciai viszály csillapítását célozza.

A politikai és vallási vezető honlapján azt írta, hogy

a szaúdi nagykövetség megtámadása "nagyon rossz" döntés volt, "ártott Iránnak és az iszlámnak".

Mindenesetre hozzátette: az esetet nem lenne szabad ürügyként használni arra, hogy az istenfélő iráni ifjakat bírálják.

A helyi sajtó értesülései szerint a támadás kapcsán mintegy 140 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője megköszönte a befolyásos Forradalmi Gárda fiatal katonáinak, hogy januárban elfogtak tíz amerikai haditengerészt, akik - Teherán szerint - megsértették az ország felségvizeit. "Amit a Perzsa-öbölben tettek, az helyes volt" - jelentette ki Hamenei.

A Forradalmi Gárda január 12-én néhány órára őrizetbe vett tíz amerikai haditengerészt, akik hajóikkal iráni felségvizekre tévedtek. Másnap Teherán szabadon engedte a tengerészeket. A gárda később kiadott közleménye szerint a vizsgálat során kiderült, hogy az amerikai haditengerészet két kisebb hajója tévedésből hatolt be Irán felségvizeire.

"A politikusoknak ugyanezt kellene tenniük, teljes hatalmukkal azon kellene lenniük, hogy megállítsák az ellenségeket, ha azok túlmennek valamilyen határon" - jegyezte meg a politikai és vallási vezető.

Zaríf: senkinek sem érdeke a konfrontáció

Szaúd-Arábiának meg kell értenie, hogy senkinek sem érdeke, hogy Teherán és Rijád konfrontálódjon egymással - hangoztatta szerdán a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink