Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-20 20:16:00

Ajánlatot tett az Uber első embere a taxisoknak

A franciaországi Uber közösségi személyszállító szolgáltatás a taxisok számára is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét - közölte szerdán Thibaud Simphal, az amerikai cég francia leányvállalatának igazgatója.

Ajánlatot tett az Uber első embere a taxisoknak
Travis Kalanick, társalapító és az Uber vezérigazgatója (Fotó: Reuters)

A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács kimondta: egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járműveket (VTC) is. Ez utóbbiból az elmúlt évtizedben, még az Uber megjelenése előtt, több mint 10 ezer állt forgalomba Franciaországban, s a taxiknál alacsonyabb áron kínálják a szolgáltatásaikat.  

"Tekintettel erre a helyzetre, mi azt szeretnék, ha az Uber megnyílna a taxisok számára, ők is használhatnák a platformot"

- mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként.

Az Uber vezetőjének bejelentése néhány nappal azelőtt történt, hogy

a taxisok országos megmozdulást rendeznek a teljes VTC ágazat ellen.

A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint az Uber ismételten megpróbálja megkerülni a szabályozást azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül.

forrás: reutersForrás: Reuters
Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazásának működését Franciaországban, miután a taxisok, sokszor erőszakba forduló megmozdulásokat szerveztek sofőrjeik ellen országszerte.

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanújával,

miután a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése  is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az alkotmánytanács szeptemberben végleg betiltotta az alkalmazást, a párizsi büntetőbíróság pedig februárban hoz ítéletet a szolgáltatás és két vezetője ügyében,

akiket a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt is felelősségre vonják. Az Uber eközben az Európai Bizottságnál tett panaszt Franciaország ellen.

2015 nyarán a párizsi taxisoktól volt hangos a francia főváros. a tüntetők nagyon messze elmentek. (fotó: reuters)2015 nyarán a párizsi taxisoktól volt hangos a francia főváros. A tüntetők nagyon messze elmentek. (Fotó: Reuters)
Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink