Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-19 15:27:00

Jelentés az Iszlám Állam 3500 rabszolgájáról

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei becslések szerint 3500 ezer embert, főleg nőket és gyermekeket tartanak rabszolgasorban Irakban - közölte kedden az ENSZ.

Jelentés az Iszlám Állam 3500 rabszolgájáról
Az Iszlám Állam egy felfedezett tömegsírja

A szomszédos Szíria jelentős területeit is ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet számos olyan erőszakcselekményt követ el, amelyek

"egyes esetekben kimerítik a háborús és emberiesség elleni bűnök, valamint a tömeggyilkosság fogalmát"

- állapítja meg a jelentés, emlékeztetve a dzsihadisták uralta területeken életbe léptetett kegyetlen szabályokra és az általuk végrehajtott borzalmas, kivégzésszerű gyilkosságokra.

A világszervezet iraki megfigyelő missziója (UNAMI) és az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) úgy becsüli, hogy "az Iszlám Állam (IÁ) jelenleg 3500 embert tart fogva rabszolgaként". "A fogvatartottak túlnyomó többségükben nők és gyermekek, s főleg a jazidi közösségből kerülnek ki,de számosan vannak közöttük más etnikai és vallási kisebbséghez tartozó emberek is" - áll a két ENSZ-intézmény Genfben kiadott közös jelentésben.

A jelentés részletesen taglal agyonlövéssel, lefejezéssel, élve eltemetéssel vagy elégetéssel, valamint épületek tetejéről lehajítással végrehajtott, kivégzésszerű gyilkosságokat.

A dokumentum szerint az ENSZ-nek tudomása van gyermekkatonák megöléséről, és sikerült alátámasztania azokat a beszámolókat, melyek szerint az IÁ emberei az észak-iraki Moszulban 8-900 gyermeket raboltak el, hogy katonai kiképzésnek és vallási átnevelésnek vessék alá őket.

zeid raad al-huszein, az ensz főbiztosa (fotó: reuters)Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ főbiztosa (Fotó: Reuters)
Ugyanakkor legalább 18 802 civil vesztette életét és további 36 245-en sérültek meg Irakban a kormányerők és az Iszlám Állam harcai során 2014 eleje és tavaly október 31-e között - olvasható világszervezet jelentésében, amely "döbbenetesként" jellemezte a polgári áldozatok nagy számát.

Ján Kubis ENSZ-követ ennek kapcsán elmondta: "dacára az iraki kormányerőkkel szemben elszenvedett folyamatos veszteségeknek

a terrorszervezet továbbra is ezrével gyilkolja, csonkolja és űzi el az iraki civileket leírhatatlan szenvedéseket okozva".

"Az áldozatok számáról szóló borzalmas jelentések messze nem adják vissza, hogy a civilek micsoda szenvedéseken mennek keresztül Irakban" - hangsúlyozza a jelentéshez csatolt nyilatkozatában Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, és hozzáfűzte, hogy a polgári áldozatok száma jelentősen magasabb lehet a dokumentumban ismertettől.

"A számok csak azokról szólnak, akiket nyílt erőszakkal öltek vagy csonkítottak meg, de számolatlanul halnak meg mások is az alapvető élelem, víz vagy orvosi ellátás hiányában" - írja a főbiztos.

Zeid Raad al-Huszein hozzáteszi, hogy jelentésük leplezetlenül megmutatja azokat a borzalmakat, amelyek elől az Európába és más térségekbe igyekvő irakiak próbálnak elmenekülni.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink