Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-19 21:47:00

A 9 éve, Iránban eltűnt CIA-s családja: Az Obama-kormányzat elárulta őket

Megrökönyödésének adott hangot az iráni-amerikai fogolycsere miatt annak a korábbi amerikai ügynöknek a családja, aki 2007-ben tűnt el egy iráni szigeten. Robert Levinson családja az ABC televíziónak úgy nyilatkozott: az Obama-kormányzat elárulta őket.

A 9 éve, Iránban eltűnt CIA-s családja: Az Obama-kormányzat elárulta őket
Robert Levinson felesége, Christine és fia, Daniel (Fotó: Reuters)

A korábban az amerikai a kábítószer-ellenes hatóságnak (DEA), a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), végül a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozó Levinson csaknem kilenc éve, 2007 tavaszán tűnt el Iránban. Barack Obama elnök vasárnapi beszédében ugyan utalt rá, hogy az Egyesült Államok és Irán "elmélyíti az együttműködést" Levinson felkutatása érdekében, a 68 éves férfi családja azonban az amerikai kormányzatot okolja, hogy Levinson feltételezhetően még mindig valahol Iránban van.

Hollétéről nem tudnak, és Irán hivatalosan azt állítja, hogy nem volt köze a férfi eltűnéséhez, és nem tudja, hol lehet.

Levinson utoljára öt évvel ezelőtt küldött videoüzenetet a családjának.

A floridai férfi az iráni Kis szigetéről tűnt el, ahol - mint azóta kiderült - CIA-akcióban vett részt. Az elmúlt években a családja is elismerte, hogy a férfi a Központi Hírszerző Ügynökségnek dolgozott, amikor eltűnt az iráni üdülőszigetről, ám maga a CIA közleményben azt tudatta, hogy semmiféle akcióra nem hatalmazta fel Robert Levinsont. Irán határozottan tagadja, hogy bármiféle köze lenne az eltűnéséhez.

Levinson felesége és fia az AP hírügynökségnek és több amerikai televíziós csatornának nyilatkozva csalódottságának adott hangot, mondván, hogy

az amerikai kormány "ott hagyta" a férfit, és "nem engedheti meg, hogy ne hozza haza".

A család nem csak amiatt háborodott fel, hogy Levinson nem volt azok között, akiket Irán a múlt hét végén átadott az Egyesült Államoknak, hanem amiatt is, hogy nem is tudtak a fogolycseréről, csak a tévéből értesültek róla. Levinson felesége közölte: az elmúlt hat hétben próbált találkozni magas rangú illetékesekkel, de csak telefonon voltak hajlandóak beszélni vele. Beszélt John Kerry külügyminiszterrel is, de ő sem említette, hogy fogva tartott amerikaiak fognak hazatérni Iránból.

john kerry amerikai külügyminiszterJohn Kerry amerikai külügyminiszter
A nő elmondta azt is: amikor napvilágot látott a hír, beszélt a Fehér Házzal, ahonnan csak órákkal később hívták vissza. Egyébként bocsánatot kértek tőle, s azt mondták: szólni akartak a családnak, csak az irániak a tervezettnél korábban kiszivárogtatták a hírt.

A család egyébként kitart amellett, hogy Levinson még életben van, jóllehet cukorbeteg és magas vérnyomással küzd. Álláspontjuk szerint az amerikai kormánynak erőteljes nyomást kell gyakorolnia Teheránra, hogy elengedjék Levinsont.

Szombaton az iráni médiában jelent meg először a hír, hogy Teherán megállapodott Washingtonnal, s az alku értelmében az Egyesült Államok hét iránit enged szabadon, amiért cserébe Irán öt amerikait ad át Washingtonnak.

John Kerry vasárnap az egyik népszerű mikroblog oldalon azt az üzenetet tette közzé, hogy

az egyezség részeként Irán beleegyezett az együttműködés elmélyítésébe Levinson felkutatása érdekében.

"Nem nyugszunk, míg a Levinson család ismét együtt nem lehet" - húzta alá Kerry, aki a CNN hírtelevíziónak azt mondta: szörnyen érzi magát Levinsonék miatt.

"Tudom, hogy nagyon-nagyon nehéz egy családnak azt látnia, hogy mások hazatérnek, ők pedig nem kapnak válaszokat" - magyarázta a külügyminiszter.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink