Nagyvilág

2016-01-19 07:36:00

62 ember olyan gazdag, mint a fél világ lakossága összesen

Csak magasabb bérekkel, az adóelkerülés visszaszorításával és több közszolgáltatásokra fordított beruházással állítható le a gazdagok és szegények közötti hatalmas szakadék szélesedése.

A gazdagok és szegények közötti hatalmas és egyre növekvő szakadékra mutatott rá az Oxfam új jelentése, amelyből kiderül, hogy a 62 leggazdagabb milliárdos annyi vagyont birtokol, mint a fél világ szegényebb lakossága összesen.

Az Oxfam jelentés állítása szerint 2010 és 2015 között a legszegényebbek 50 százalékának vagyona 41 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy a Föld népessége 400 millióval nőtt. Ugyanebben az időszakban, a 62 leggazdagabb vagyona 500 milliárd dollárral, 1,76 ezer milliárd dollárra nőtt.

A jótékonysági szervezet állítása szerint 2010-ben a 388 leggazdagabb ember tulajdonában ugyanakkora vagyon volt, minta világ legszegényebb 50 százalékáéban.

Ez a szám 2014-ben 80 főre, majd 2015-ben 62-re csökkent.

Elférnek egy buszon

Mark Goldring, az Oxfam vezérigazgatója közölte: „egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a fél világ legszegényebb népességének tulajdona nem több, mint a globális szupergazdagok egy kis csoportjáé, akik annyira kevesen vannak, hogy mind elférnek egyetlen autóbuszban.

„A világ vezetőit aggasztja a növekvő egyenlőtlenségi válság. Konkrét lépésekre ugyan eddig még nem került sor annak érdekében, hogy az alul lévők méltányosan részesüljenek a gazdasági növekedésben.

Egy olyan világban, ahol minden kilencedik ember minden este éhesen fekszik le, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a leggazdagabbak továbbra is egyre nagyobb szeletet kapjanak a tortából”

– fogalmazott.

Vezető személyiségek – Ferenc pápától Christine Lagarde-ig, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójáig – cselekvésre szólítottak fel, hogy az egyenlőtlenség tendenciája megforduljon, de az Oxfam rámutatott: a szavak nem lettek tettekre váltva. Az az előrejelzés, hogy a leggazdagabb 1 százalékának a saját vagyona ugyanannyi lesz, mint a legszegényebb 50 százalékának, 2016-ra, a vártnál egy évvel korábban vált valóra.

Lecsapnának az adóparadicsomokra

Az Oxfam szerint három pillérre támaszkodó megközelítésre van szükség: az adóelkerülés visszaszorítására; a közszolgáltatásokra fordított nagyobb beruházásokra; és magasabb bérekre az alacsony fizetésű emberek számára.

A szervezet szerint elsődlegesen az adóparadicsomok bezárására kellene törekedni.

A gazdag magánszemélyek és vállalatok egyre inkább az úgynevezett adóparadicsomokat használják arra, hogy elkerüljék az adófizetést, és ezzel elzárják a kormányokat a szegénység és az egyenlőtlenség kezeléséhez szükséges forrásoktól.

Három évvel ezelőtt, David Cameron azt mondta a Világgazdasági Fórumon (WEF), hogy az Egyesült Királyság globális erőfeszítéseket tesz az agresszív adóelkerülés visszaszorítására az Egyesült Királyságban, és a szegényebb országokban, ám az Oxfam rámutatott: a brit tengerentúli és a koronafüggő területek – mint például a Kajmán-szigetek és a Brit Virgin-szigetek – átláthatóságának növelésére ígért intézkedéseket nem hajtották végre

Goldring közölte: „véget kell vetnünk az adóparadicsomok korszakának, amely lehetővé tette a gazdag egyének és a multinacionális vállalatok számára, hogy elkerüljék a társadalom iránti kötelezettségeiket, és egyre több pénzt rejtsenek el offshore számlákon. A brit adóparadicsom-hálózatot körülvevő titoktartás fátylának eltávolítása nagy lépés lenne a szélsőséges egyenlőtlenség felszámolásáért folytatott küzdelemben. Három évvel az ígéret után, itt az ideje, hogy David Cameron végre tegyen valamit.”

Hatalmas összegek offshore számlákon

Az Oxfam idézte becslések szerint gazdag magánszemélyek összesen 7,6 ezer milliárd dollárt helyeztek el offshore számlákon, hozzátéve, hogy ha adót fizettek volna a jövedelem után, amelyet ez a gazdagság generál, évente további 190 milliárd dollár lenne hozzáférhető a kormányok számára.

A jótékonysági szervezet közölte: Vélhetően az afrikai pénzügyi vagyon nem kevesebb, mint 30 százalékát tartják offshore számlákon.

A becsült veszteség – 14 milliárd dollárnyi adóbevétel – elég lenne az anyák és a gyermekek ellátásának finanszírozásához, és évente 4 millió gyermek életét lehetne megmenteni, valamint minden afrikai gyermek iskoláztatásához elég tanárt lehetne foglalkoztatni.

Az Oxfam elmondta: célja, hogy a héten esedékes Davosi Világgazdasági Fórumon kihívást intézzen a multinacionális vállalatok vezetői felé.

A szervezet közölte: 10-ből kilenc WEF vállalati partner legalább egy adóparadicsomban jelen van, és úgy becsülik, hogy a multinacionális cégek általi adóelkerülés évente legalább 100 milliárd dollárjába kerül a fejlődő országoknak. 2000 és 2014 között csaknem megnégyszereződtek a vállalatok beruházásai az adóparadicsomokban.

atv.hu / The Guardian

További külföldi híreink