Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-18 18:01:00

Megvan a kölni szexuális zaklatások első gyanúsítottja

Szexuális kényszerítéssel és lopással gyanúsítottak meg egy menedékkérőt Kölnben. A helyi ügyészség hétfői tájékoztatása szerint a 26 éves algériai állampolgár a németországi városban szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások első olyan feltételezett elkövetője, akit szexuális bűncselekménnyel gyanúsítanak.

Megvan a kölni szexuális zaklatások első gyanúsítottja
Virágokkal emlékeznek Kölnben a szilveszter éjszaka történtekre (Fotó: Reuters)

Az algériai fiatalembert és egy 22 éves társát a Köln melletti Kerpenben vették őrizetbe egy menedékkérőket befogadó állomáson. Találtak náluk két mobiltelefont, amelyeket a szilveszteri támadások során zsákmányolhattak.

A hatóságok feltételezése szerint az egyik készüléket

az algériai gyanúsított rabolta el tulajdonosától szexuális támadás során, a másikra pedig zsebtolvajlással tett szert az a csoport,

amellyel megjelent szilveszter éjszaka a kölni dóm és a főpályaudvar előtti téren.

Az utóbbi napokban egy Aachenben elhelyezett menedékkérő fiatalembert is őrizetbe vettek, nála is egy olyan mobiltelefont találtak, amelyet szilveszterkor raboltak vagy loptak el tulajdonosától a kölni dómnál. Ezzel 21-re emelkedett a szilveszteri bűncselekmények feltételezett elkövetőinek száma.

A kölni ügyészség Újév nevű nyomozócsoportjánál

eddig 883 áldozat jelentkezett, 497-en szexuális bűncselekményről számoltak be.

Összesen 766 feljelentést tettek, 381-et szexuális bűncselekmények miatt - írta online kiadásában a Kölner Stadtanzeiger című lap. A feljelentések száma azért alacsonyabb, mert vannak esetek, amelyekben több áldozat közösen tett feljelentést.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink