Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-17 10:39:00

Tömegmészárlást rendezett az Iszlám Állam, lefejezések és kivégzések

Legkevesebb 280 embert öltek meg az Iszlám Állam fegyveresei a kelet-szíriai Deir ez-Zór város északi részei elleni támadásaik során. A meggyilkolt családok tucatjainak pusztán az volt a bűnük, hogy a terrorszervezet szerint a szíriai kormányerőkkel működtek együtt. A szíriai állami média szerint mészárlást követtek el a szélsőségesek.

A SANA szíriai állami hírügynökség a helyi lakosokra hivatkozva közölte, a dzsihadisták mintegy 300 embert öltek meg. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió internetes felületén egy, a kormányhoz közeli forrásra hivatkozva közölte, hogy legalább 250 embert gyilkoltak meg az Iszlám Állam fegyveresei, amikor megtámadták Deir ez-Zór al-Baghalijeh és Ajas nevű külvárosait. A forrás hozzátette, sokukat lefejezték.

Helyi lakosok azt mondják, hogy a mészárlások éppen abban a régióban történt, ahová orosz humanitárius adományokat dobtak le egy repülőről - írja az RT az Sputnik orosz hírügynökségre hivatkozva.

"A 280 áldozat többsége nők, gyermekek és idős emberek" 


- állítja a Sputnik helyi forrása. Egyes források arról is beszámolnak, hogy a legtöbb holtestet az Eufrátesz folyóba dobták, és további 400 embert túszként tartanak fogva a dzsihadisták.

Az Iszlám Állam közölte, több öngyilkos merényletet hajtottak végre a kormányerők ellen a városban, és harcosaik elfoglalták al-Baghalijeht, ezzel pedig Deir ez-Zór hatvan százalékát ellenőrzi. 

Az OSDH megjegyezte, az orosz légierő gépei légicsapások sorozatát mérték az IÁ harcosaira, hogy a kormányerők vissza tudják verni a dzsihadisták támadását. Egyelőre nem tisztázott, hogy végül a városrészek a szélsőségesek kezére került volna.
Az idén ötödik évébe lépett szíriai polgárháborúban már több mint 260 ezer ember vesztette életét, és milliók hagyták el otthonaikat.

atv.hu

További külföldi híreink