Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-15 17:34:00

USA: A megállapodások végrehajtása nélkül "befagyhat" az ukrán konfliktus

Az ukrajnai krízis befagyott konfliktus maradhat, ha nem hajtják végre teljes mértékben a minszki megállapodásokat - jelentette ki Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára pénteken a litvániai Trakaiban.

USA: A megállapodások végrehajtása nélkül "befagyhat" az ukrán konfliktus

Az amerikai kormány képviselője a Trakaiban és Vilniusban hagyományosan januárban megrendezett biztonságpolitikai találkozón vett részt a litván külügyminisztérium meghívására. A fórumon számos ország külügyminisztere, nemzetközi politikai szakértői, valamint a NATO és az Európai Unió képviselteti magát.

A találkozó központi témája, hogy "hogyan védhető meg a nyugati társadalom és annak értékei", különösen Oroszország Ukrajna elleni agressziójának tükrében - olvasható a NATO hírportálján.

A helyettes külügyi államtitkár szerint a nemzetközi közösségnek kiemelt erőfeszítésekkel kell segítenie Ukrajnát és a többi érintettet abban, hogy végrehajtsák a minszki megállapodásokat,

amelyek különös fontossággal bírnak nemcsak Ukrajna, hanem az egész térség biztonsága számára. "Különben legalább egy befagyott konfliktussal kell számolnunk" - mondta Nuland.

Helyzetértékelése szerint az utóbbi időben a kelet-ukrajnai tűzszünetet viszonylag hatékonyan betartják a felek, azonban még nem teljeskörűen, ugyanis még mindig vannak összecsapások, és emberek halnak meg.

victoria nuland helyettes külügyi államtitkár találkozik az ukrán elnökkel, petro poroshenko-val (fotó: reuters)Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár találkozik az ukrán elnökkel, Petro Poroshenko-val (Fotó: Reuters)
Nuland kifejtette, hogy milyen lépéseket tart szükségesnek a béke érdekében. Így első lépésben szerinte azt kell megakadályozni, hogy a konfliktus továbbra is emberéleteket követeljen. Ezt követően lehet áttérni a minszki megállapodások egyéb pontjaira, amelyek között szerepel az ukrán törvényeknek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáinak megfelelő választások megtartása, a külföldi katonák és haditechnika kivonása, illetve a határok feletti ukrán ellenőrzés visszaállítása is - ismertette Nuland.

Litvániai látogatását követően az amerikai helyettes külügyi államtitkár az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi körzetbe utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával, Vlagyiszlav Szurkovval készül találkozni. A zártkörű találkozót a Balti-tenger partján lévő elnöki rezidencián tartják Pionyerszkij városban - közölte az orosz külügyminisztérium. A Kommerszant című orosz lap úgy tudja, hogy ezen a találkozón is a minszki megállapodások végrehajtása kerül terítékre.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink