Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-15 20:33:00

Pánik a Wall Street-i tőzsdéken: hatalmasat zuhantak az indexek

Félelem járta át a pénteki kereskedőnapon a New York-i tőzsdéket miután a Dow Jones befektetési csoport indexe 500 pontot zuhant. A globális pénzpiacokat a vártnál sokkal jobban megrázta az kőolaj világpiaci árának drasztikus csökkenése, de ezen túl menően a kínai gazdaság instabilitása is jelentősen befolyásolja a bizalmatlan nemzetközi gazdasági erőviszonyokat.

Pánik a Wall Street-i tőzsdéken: hatalmasat zuhantak az indexek

Az S&P 500 index mind a tíz almutatója csökkent, és a DJIA index kosarában lévő mind a 30 cég jegyzése esett. Az esést 3,36 százalékkal az energiaszektor papírjai vezetik, miután az olajárak közel 5 százalékkal zuhantak. Az olajárak folyamatos esése miatt a piacok a világgazdasági növekedés további lassulásától és pénzpiaci zavaroktól tartanak - írja az RT.

Az Intel vártnál gyengébb eredmény-beszámolója a technológiai papírok piacát rontotta. Erősítette a pesszimizmust, hogy decemberben a várakozásokkal ellentétben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, ami kedvezőtlen előjel a negyedik negyedévi GDP alakulása szempontjából. Az Empire-State-Index, a New York-i régió konjunkturális barométere a várt emelkedés helyett hét éves mélypontra csökkent.

A tömeges sokk azután érte el a Wall Street tőzsdéit, hogy csütörtökön még olyan erősödéssel zárt New York, amelyre egy hónapja nem került sor. A Dow Jones 1,40 százalékkal, a S&P 500 index 1,67 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,97 százalékkal emelkedett.

fotó: reutersFotó: Reuters
A részvénytőzsdék gyengélkedése és a dollár gyengülése vonzóbbá tette a menedék befektetési eszközt, az aranyat. A fém unciáját (31,104 gramm) péntek este 1092,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,8 százalékkal magasabban, mint csütörtökön.  

A dollár gyengült. Az euró napközben 1,0855 és 1,0986 dollár között ingadozott, az európai valuta este 1,0950 dollár körül forgott, 0,78 százalékkal csütörtök esti jegyzése fölött.


atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink