Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-15 22:35:00

Véget ért a túszdráma Burkina Fasóban

Véget ért a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid Hotel és a szemközti étterem-kávézó megtisztítása az al-Kaida terroristáitól - közölte szombat délelőtt a nyugat-afrikai ország belügyminisztere. Az iszlamista merénylők túszokat ejtettek, akik közül a biztonsági erők 126 túszt szabadítottak ki a mentőakció során. Halottak is vannak.

Lövések és robbanások hallatszottak péntek este a Burkina Fasó-i főváros egyik luxushoteljének közelében, amelyet helyszíni sajtójelentések szerint turbánt viselő fegyveres férfiak rohamoztak meg - írja az MTI. A támadók és a helyi csendőrség között tűzharc kerekedett.reuters fotóReuters fotó

Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy lövéseket és robbanásokat hallott, a szálloda előtt egy lángoló gépkocsira figyelt fel. A francia hírügynökség újságírója


három fegyverest látott, akik megtámadták a Splendid nevű - főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott - luxushotelt, a szállodával szemben lévő kávéházra is lövéseket adtak le.

Hajnalban az al-Kaida az Iszlám Maghrebben (AQIM) szélsőséges iszlamista terrorszervezetet vállalta magára a merényletet. Információk szerint 100-150 ember tartózkodott a hotelben és az étteremben a támadás idején. 

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveresek megrohamozták a hotelt, több gépkocsit is felgyújtottak, miközben a levegőbe lőttek, az elriasszák az embereket. Ezután tűzharcba bocsátkoztak a rendfenntartó erőkkel.

Az RT.com iszlamista támadókról ír, akik túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat a szállodában. 


A biztonsági erők a francia különleges egységek támogatásával hajnalban indították meg a túszmentő akciót.

A mentőakciók során több mint hatvan túszt sikerült kiszabadítaniuk, harminchárom embert, köztük Clement Sawadogo munkaügyi minisztert épségben kijuttatták a szállodából - közölte Dandjinou a Twitteren. Hozzátette, a műveletben másik harminc, megsebesült embert is kiszabadítottak.reuters fotóReuters fotó

A kommunikációs miniszter szerint vannak halálos áldozatai az ottani francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akciónak, de nincsenek pontos számai. A Yalgado Ouedraogo Kórház igazgatója azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a támadás során legalább 20 ember életét vesztette, 15-en pedig megsérültek.
  
Eközben az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Simon Compaoré belügyminiszter közölte,


a szállodával szemközti kávézó teraszán a tűzoltók egy tucat holttestet találtak.

Megjegyezte, egyelőre nem tudják, hány támadó van. Egyes beszámolók három, mások hat maszkos férfiról szóltak. A nyugat-afrikai ország kormánya rendkívüli ülést hívott össze szombat reggelre a történtek miatt.

További külföldi híreink