Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-15 15:21:00

Azonosították a párizsi terroristát, aki Saint-Denis-ben felrobbantotta magát

Azonosították a terroristát, aki a novemberi párizsi merényletek nyomán Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akció során felrobbantotta magát. A hatóságok tájékoztatása szerint a marokkói származású belga állampolgár részt vett a kávézók elleni, több tucatnyi ember halálát okozó támadásokban.

Azonosították a párizsi terroristát, aki Saint-Denis-ben felrobbantotta magát
Chakib Akrouh (Fotó: bfmtv.com)

Belga sajtójelentésekre hivatkozva írja az MTI, hogy a szakemberek DNS-minták alapján azonosították a 25 éves Chakib Akrouh holttestét. A fiatal férfi a francia rendőrség november 18-i rajtaütése során robbantotta fel magát Párizs északi elővárosában, öt nappal az összehangolt terrorcselekmények után.

Chakib Akrouh DNS-ét megtalálták azon a Kalasnyikov gépkarabélyon is, amelyre a merénylők által a támadások éjszakáján használt autóban akadtak rá.

Péntek reggel a belga rendőrség házkutatást tartott Chakib Akrouh szüleinek lakásában Brüsszel Molenbeek nevű negyedében.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint Akrouh 2013-ban Szíriába utazott, ahol iszlamista terrorszervezetekkel került kapcsolatba.

A fiatalembert távollétében tavaly július végén ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság.

A Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, a Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított. A rajtaütés során ő is életét vesztette.


A terrortámadások feltételezett kitervelője, a 26 éves Salah Abdeslamot még mindig nagy erőkkel keresik a hatóságok. A gyanú szerint a férfi továbbra is Brüsszelben bújkál, ami miatt a belga fővárosban továbbra is magas biztonsági készültség van érvényben. Sajtóinformációk szerint Abdeslam nem vetette meg az alkoholt és a kábítószert, valamint rendszeres látogatója volt Brüsszel melegbárjainak, ahol idősebb férfiakkal szeretett flörtölni. Egyes hírek azonban tudni vélik, hogy a terrorista már visszatért Szíriába.

A második világháború óta nem érte olyan súlyos támadás Franciaországot, mint a november 13-ai párizsi merényletsorozat, amely során az Iszlám Állam terroristái 130 ember életét oltották ki. Azóta egész Európában emelték a terrorfenyegetettség szintjét, Belgiumban és Franciaországban rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

atv.hu

További külföldi híreink