Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-14 09:13:00

Drámai módon romlik a keresztények helyzete a világban

Az Open Doors jelentéséből kiderült, hogy a keresztények üldözése még sosem volt ennyire radikális, mint napjainkban.

Drámai módon romlik a keresztények helyzete a világban

Habár a sajtó figyelme főként Szíriára és Irakra koncentrálódik, ezek az országok csak a jéghegy csúcsai - áll a szervezet jelentésében. 

A Közel-Keleten és Afrikában szisztematikus vallási tisztogatás zajlik, minden évben több mint 100 millió keresztény szenved üldöztetést hite miatt. A szélsőséges iszlám radikalizmus legkirívóbban a szub-szaharai Afrikában nyert teret, ahol több kereszténnyel végeztek, mint bárhol máshol a világon. 

Míg tavaly előtt 4344 embert végeztek ki hite miatt, ez a szám a tavalyi évben hétezerre emelkedett. (Ebbe nem tartozik bele az Észak-Koreában, Szíriában és Irakban kivégzett keresztények száma, mivel onnan nem lehet pontos adatokat szerezni.)

A statisztika szerint 2300 templomot támadtak meg és romboltak le, ami szintén duplája az előző évi adatoknak. Az Open Doors egyik vezetője úgy fogalmazott, "A keresztények üldözése egyre rosszabb, helyzetük minden régióban egyre gyorsabban romlik."

Észak-Korea az élen

Már 14. éve Észak-Korea vezeti a listát, az ázsiai diktatúrában a legrosszabb kereszténynek lenni. Becslések szerint 70 ezer ember van bebörtönözve a hite miatt. Akik titokban gyakorolják a vallásukat, halálbüntetéssel kényszerülnek szembenézni. 

Jelentősen romlott azonban a többi országban is a helyzet. Irak feljött a második helyre, míg Szomália a hetedik helyre esett vissza. Eritreában, az Afrika Észak-Koreájában szintén súlyos a helyzet, a listán a harmadik helyet foglalja el. Ezeket az országokat követi, Afganisztán, Szíria és Pakisztán. A 17. helyen álló Indiában drámai módon súlyosbodott a helyzet, hiszen tavaly előtt még "csak" a 31. helyet foglalta el a listán. 

Lisa Pearce, Open Doors vezető ennek ellenére azt mondta, van remény: "A világ sok táján, a nyomás és rettentő üldöztetés ellenére növekednek a gyülekezetek."

atv.hu

További külföldi híreink