Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 13:09:00

Ralf Jäger: részeg, bedrogozott migránsok voltak a kölni erőszaktevők

A Kölnben szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak - közölte hétfőn Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere a történtek miatt tartott rendkívüli meghallgatáson a düsseldorfi tartományi parlamentben.

Ralf Jäger: részeg, bedrogozott migránsok voltak a kölni erőszaktevők

Ralf Jäger hozzátette: voltak köztük olyanok is, akik az elmúlt egy évben érkeztek az országba. A belügyminiszter a tanúvallomásokra és a rendőrségi jelentésekre alapozta kijelentését.

"Úgy tűnik a bűncselekményekért szinte kizárólag olyan személyek felelősek, akik migrációs háttérrel rendelkeznek" - mondta Ralf Jäger, hozzátéve: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között.

"A kábítószer- és alkoholfogyasztás után jött az erőszak, amely annak kiélésében csúcsosodott ki, hogy szexuálisan is bármit megtehetnek" - magyarázta a miniszter.

Jäger szerint a rendőrség súlyos hibákat követett el. A politikus bírálta a rendőrséget, amiért a kölni főpályaudvarnál szolgálatot teljesítők nem kértek erősítést, valamint annak módját is, ahogyan a hatóság a történtekről a közvéleményt tájékoztatta.

"Az a kép, melyet a rendőrség szilveszter éjjel magáról mutatott, elfogadhatatlan" - szögezte le Ralf Jäger, világossá téve: az általa irányított minisztérium nem adott olyan utasítást, hogy ne hozzák nyilvánosságra a feltételezett elkövetők származását.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy hétfői kölni rendezvényen elmondta: alkalmazni kell a hatályos jog által biztosított lehetőségeket, valamint szigorítani is kell a jogszabályokon, s az ország nem engedheti meg magának, hogy az ezzel kapcsolatos vitára sok időt pazaroljon.

thomas de maiziereThomas de Maiziere

De Maiziere mindazonáltal óva intett a külföldiekkel, menekültekkel, menedékkérőkkel szembeni általánosítástól.

Aiman Mazyek, a Muszlimok Központi Tanácsának elnöke a Kölner Stadt-Anzeiger című helyi lapnak arról beszélt, hogy a történtek óta a város muszlim közössége "a gyűlölet új dimenziójával" kénytelen szembesülni.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más városokban is történtek hasonló támadások. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink