Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 20:15:00

Mogherini: A nők elleni erőszakot nem a menekültek hozták Európába

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője óvott attól, hogy a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett, "sokkoló" támadásokat a politikusok saját politikai céljaikra használsják fel.

Mogherini: A nők elleni erőszakot nem a menekültek hozták Európába
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: Reuters)

Hétfőn prágai látogatása során Mogherini  utalt arra, hogy a nők elleni erőszakot nem a menekültek hozták Európába, és - mint fogalmazott -

"nemzetiségre vagy származásra való tekintet nélkül mindenhol vannak jó és rossz emberek".

A szilveszter éjjel Kölnben és más német városokban lezajlott támadássorozattal összefüggésben a hatóságoknál már több mint ötszáz feljelentést tettek, amelyek mintegy negyven százaléka szól részben vagy egészben szexuális jellegű támadásról.

A történések miatt Angela Merkel német kancellárt és a kormánya által képviselt menekültügyi politikát éles bírálatok érték, és kiéleződött a menekültekről szóló vita nem csupán Németországban, hanem a szomszédos országokban is.


"Ez egy nagyon súlyos, sokkoló esemény és természetesen kivétel nélkül mindenkinek be kell tartani a törvényeket, különösen a nők jogait és az emberi jogokat védő, valamint az emberi méltóság tiszteletét előíró jogszabályokat" - húzta alá a főképviselő.

"Remélem, hogy semmilyen politikus vagy felelősségteljes pozícióban lévő személy nem használja fel ezt az eseményt eszközként és keveri össze más ügyekkel,

mivel sajnálatos módon a nők elleni erőszak már a december 31-én történteket megelőzően is létezett" - mondta Mogherini.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban, valamint Ausztriában és Svájcban is történtek hasonló támadások.

Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint az elkövetők "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere hétfőn közölte, az erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink