Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 21:13:00

Több ezren tüntettek Merkel bevándorlás-politikája ellen

Európa sebezhetővé vált a menekültválság során, mert egyelőre nem tartja kézben annyira a helyzetet, mint amennyire szeretné - mondta hétfőn Angela Merkel német kancellár egy üzleti fórumon. Közben több ezren vonultak hétfő este Lipcse utcáira két tüntetésen: az egyiken a menekültek ellen tiltakoztak, az ellentüntetők a tolerancia jegyében gyűltek össze.

Több ezren tüntettek Merkel bevándorlás-politikája ellen
A lipcsei tüntetők egyik transzparensen: "Merkel, vidd a migránsaidat magaddal, és takarodj"

Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom helyi csoportjának, LEGIDA szervezésében tartott megmozduláson mintegy 1500-2000 szimpatizáns a menekültek tömeges beáramlása és a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadások miatt tiltakozott.

Egyebek mellett "A menekülteket nem látjuk szívesen" feliratokat emeltek a magasba. Néhányan Angela Merkel német kancellár lemondását követelő szlogeneket skandáltak.

A mintegy 2300-2800 ellentüntető Burkhard Jung lipcsei főpolgármester felhívására vonult fel, és a tolerancia, valamint a nyitottság jegyében gyertyákat a magasba emelve alkotott élőláncot.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)
Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a tüntetőket és az ellentüntetőket sok rendőr és vízágyúk választották el egymástól.

Merkel: Európa sebezhetővé vált a menekültválság miatt

"Egyszerre csak azzal a kihívással szembesülünk, hogy menekültek jönnek Európába és sebezhetőek vagyunk. Úgy látjuk, hogy amiatt, mert egyelőre még nem teremtettük meg azt a rendet, azt az ellenőrzést, amelyet szeretnénk" - vélte a kancellár a nyugat-németországi Mainz városában.
angela merkel német kancellárAngela Merkel német kancellár
Merkel hozzátette,

2016-ban észrevehetően csökkenteni akarjuk a menekültek számát, egyebek mellett amiatt, mert - mint hangsúlyozta - integrálnunk kell őket a társadalomba.

A nők ellen elkövetett, szilveszteri támadásokat követően folyamatosan emelkedik a hatóságoknál tett feljelentések száma. Az "Újév" fedőnevű rendőrségi nyomozócsoport jelenleg 553 feljelentést vizsgál - közölte hétfőn a kölni rendőrség. Az esetek 45 százaléka áll összefüggésben szexuális jellegű támadással. A tartományi rendőrség eddig huszonhárom, a szövetségi rendőrség harminckét lehetséges elkövetőt azonosított.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)
Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. A kölni történések mellett Hamburgban, Stuttgartban és Frankfurtban is történtek hasonló támadások. Az elkövetők azonosítása ugyanakkor rendkívül nehéz. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink