Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 19:30:00

Lecsapott az Iszlám Állam Irak fővárosára, sok a halott

Fegyveresek előbb egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak egy bagdadi bevásárlóközpont előtt, majd megrohamozták az épületet és túszokat ejtettek hétfőn. Legalább tizennyolc ember életét vesztette és ötven megsebesült a támadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Lecsapott az Iszlám Állam Irak fővárosára, sok a halott
A bevásárlóközpont a robbantás után (Fotó: Twitter)

A támadás a javarészt síiták által lakott kelet-bagdadi al-Dzsadida negyed Javhara nevű bevásárló központja ellen történt a késő délutáni órákban. Az illetékesek szerint legalább négy rendőr is volt a halottak között.

Az ugyancsak névtelenül nyilatkozó rendőrségi és egészségügyi illetékesek úgy becsülik, hogy 50-75 ember rekedhetett az épületben. A fegyvereseket a bevásárlóközpont tetején lehetett látni, az épületet rendőrségi és katonai erők vették körbe. Az illetékesek elmondták azt is, hogy a környező épületeket és utcákat kiürítették.

Az iraki biztonsági erők megrohamozták az épületet, a másfél órás akció alatt megöltek két fegyverest, és őrizetbe vettek négy másikat.

A támadást az Iszlám Állam vállalta egy, interneten közzétett nyilatkozatában.

Véres támadások országszerte

A nap folyamán egy másik súlyos támadás is történt Irakban, a szunnita többségű Dijála tartományban fekvő Mukdadíja városban. Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kaszinóban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A helyszínre érkező egészségügyi dolgozók és civilek között ezt követően egy második - gépkocsiba rejtett - pokolgép robbant, további áldozatokat szedve.

Egészségügyi és biztonsági források szerint legalább húszan meghaltak és ötvenen megsebesültek a Bagdadtól 80 kilométerre, északkeletre fekvő városban.

Ugyancsak a nap folyamán egy öngyilkos merénylő gépkocsijába rejtett pokolgépet robbantott Bagdad egyik délkeleti elővárosának bevásárló utcáján. Legalább heten életüket vesztették és tizenöten megsebesültek - közölték rendőrségi források.

Ez utóbbi merénylet elkövetőjeként még egy csoport sem jelentkezett, de feltételezések szerint a támadás szintén az IÁ számlájára írható.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink