Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 11:43:00

Hamis útlevelek százai, budapesti pengésdrót: így fest a macedón határ

Egyre több gazdasági bevándorlónak minősülő migráns próbál meg hamis papírokkal Európába jutni, a macedón hatóságok átlagosan napi 150 hamis útlevelet foglalnak le - jelentette a szkopjei Telma televízió.

Hamis útlevelek százai, budapesti pengésdrót: így fest a macedón határ
Forrás: Reuters

Szakértők szerint nagyon könnyű hamis szíriai útlevélhez jutni, Törökországban és Görögországban akár már 200-300 euróért is vásárolható ilyen dokumentum. Macedónia novemberben szigorított a határellenőrzésen, és már csak a háborús övezetből, azaz Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezőket engedi be az országba, és a belépést regisztrációhoz köti, ezért nőhetett meg a hamis útlevéllel érkezők száma.

A televíziónak vasárnap este nyilatkozók szerint viszont ennél aggasztóbb, hogy a migránsok száma a tél beálltával sem csökkent, s míg nyáron az érkezők 90 százaléka férfi volt, most azonos számú férfi, nő és gyermek érkezik.

forrás: reutersForrás: Reuters

A macedón-görög határőrizet megerősítéséhez Magyarország, Szerbia, Horvátország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia küldött rendőröket.

A magyar rendőrök hőkamerákkal és terepjárókkal figyelik a határt, hogy a migránsok csak az arra kijelölt helyeken tudjanak belépni az országba.

Macedónia - Magyarországhoz hasonlóan - kerítést épít a határain, és erre a célra Budapesttől 100 kilométernyi pengésdrótot kapott - emlékeztetett a Telma televízió.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink