Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-11 21:58:00

Felvételeket mutattak be a mexikói drogbáró elfogásáról

Joaquín Guzmán Loera drogbárót egy lövöldözést követően fogták el tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városában.

A Televisa mexikói tévécsatorna helyi idő szerint hétfőn délelőtt videofelvételeket tett közzé Guzman elfogásáról. A képkockák azt mutatják, hogy a tengerészgyalogosok lövik azt a házat, ahol Guzman megbújt.

A eseményeket a katonák sisakjára szerelt kamerák rögzítették. Először gránátokat dobtak a bejárathoz, majd szobáról szobára átkutatták a házat, hogy megtalálják az 58 éves Guzmánt.

Jól kivehető a földszinti rész, s látszik az a gardróbszoba is, ahonnan egy titkos alagút indult ki. Az alagút bejáratát a gardróbban felállított tükörrel rejtették el, s a tengerészgyalogosoknak másfél órájukba telt, mire megtalálták. Ez nem kevés idő, s ezalatt a drogbárónak sikerült átmeneti előnyt szereznie - írja az MTI.

Antibiotikumok, óvszerek és tesztoszteron

A hűtőszekrény mellett is találtak egy nagy lyukat, éppen kiépíteni kezdett alagutat, de feltételezések szerint ezt kifejezetten félrevezetés céljából építették ki. A felvételek hosszasan mutatják a tengerészgyalogosok akciójának nyomait: lövedékeket, töltényhüvelyeket, lövésnyomokat és óriási vérfoltokat a fehérre meszelt falon. A ház földszinti hálószobájában tévé és ülőgarnitúra volt, mindenfelé antibiotikumos fiolák, óvszerek, injekciós tűk, injekcióban beadható tesztoszteron-dobozok hevertek. A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte, ötüket a rajtaütés során agyonlőtték.

"A vakációmnak vége" - mondta elfogásakor, a mexikói riport tanúsága szerint, Joaquin Guzman.

A házban, a többi között, Kate del Castillo mexikói színésznő szappanoperáinak videóira bukkantak. Ő az a színésznő, aki a drogbáróhoz kísérte titkos találkozóra Sean Penn hollywoodi sztárt.

fotó: reutersFotó: Reuters
Hétfőn az El Universal című mexikói lap tíz olyan fotót közölt, amelyek azt látszanak megerősíteni, hogy a mexikói hatóságok folyamatosan megfigyelték az amerikai, kétszeres Oscar-díjas színészt. A mexikói bűnüldöző szervek egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szombaton azt mondta:

a tavaly októberben készült interjú hozzásegítette a mexikói hatóságokat a börtönből tavaly megszökött bűnöző újbóli elfogásához.


Sean Penn hétfőn megszólalt: az AP hírügynökségnek adott rövid interjút e-mailben. Ebben azt mondta, hogy nem bánta meg a Rolling Stone magazinnak készített Guzman-riportot. Arra a kérdésre, hogy vajon nem aggódik-e azon fotók miatt, amelyek azt mutatják, hogy a mexikói szervek figyelték őt, Penn egyszerűen csak annyit válaszolt: "nincs rejtegetnivalóm".

Nem árt a kartellnek a Köpcös elfogása

Kardos Tamás, a TASZ drogpolitikai programszakértője évekkel ezelőtt Mexikóban élt. A szakember az ATV Esti Start című műsorában elmondta: nagyon nagy szó a közép-amerikai országban, hogy ismét elfogták a legnagyobb mexikói drogkartell vezetőjét, akinek Al Caponéhoz mérik a jelentőségét.


Chapo neve egyébként rendre felmerül a világ leggazdagabb emberei között, hatalmas vagyonok felett diszponál.

Arra a kérdésre, hogy a mexikói hatóságok miért nem lépnek fel keményebben a drogmaffiákkal szemben Kardos elmondta: amikor a kormány 2006-ban megpróbálkozott ezzel, az csak olaj volt a tűzre, és akkor szabadultak el igazán az erőszakos cselekmények az országban. Mexikó több részén ugyanis az emberek jobban bíznak a kartellekben, mint az államban.

A drogpolitikai programszakértő arról is beszélt, hogy ha Mexikóban lekapcsolnak egy ekkora maffiafőnököt, akkor kis túlzással rögtön ott van a helyén három másik, magyarul egyáltalán nem rengeti meg a Sinaloa kartell működését a Köpcös lecsukása. Chapo egyébként a legutóbbi interjújában is nyomatékosította: ha őt elkapják, akkor sem tudnak nagyon ártani a szervezetnek, amit vezet.

Másfél kilométeres luxusalagút

A Köpcösnek becézett férfi július közepén szökött meg a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből, az Altiplanóból, ahol 2014 februárja óta raboskodott. A drogbáró a börtön alá fúrt másfél kilométer hosszú alagúton keresztül szökött el. Az alagútba világítást és szellőzést építettek, vágányokat fektettek le, amelyeken egy átalakított motorkerékpár tudott közlekedni.

A bűnöző 2001-ben már megszökött egy másik, szintén maximálisan biztonságosnak tartott börtönből az őrei segítségével, akiket azután elítéltek. Tavaly februári elfogása után a mexikói hatóságok, élükön az akkori főügyésszel, megesküdtek rá, hogy ilyen szökés még egyszer nem történhet meg.

Joaquín Guzmán a körözött drogbárók amerikai listáján az első helyen szerepelt. A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon. A Sinaloa-kartell a mexikói drogháború meghatározó szereplője. A kábítószer-kereskedelem elleni harcban több mint 77 000 ember vesztette életét 2006 vége óta.

További külföldi híreink