Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-10 19:00:00

Svéd külügyminiszter: a kötelező sorozás segítene a menekültválság kezelésében

A kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása kedvező változást hozna az európai migránsválság kezelésében - jelentette ki vasárnap a svéd külügyminiszter.

Svéd külügyminiszter: a kötelező sorozás segítene a menekültválság kezelésében
Margot Wallström

"Én azok közé tartozom, akik támogatják a sorozás modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát" - mondta egy védelmi konferencián Margot Wallström.
    

"Milyen hasznos lett volna, ha tavaly ősszel lettek volna polgári tartalékosaink, és behívhattuk volna őket, hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját"

- hangsúlyozta a svéd tárcavezető, hozzátéve, hogy a tartalékosok segítséget jelentenének a természeti katasztrófák idején is.
    
A 10 milliós Svédország tavaly nagyjából 160 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése.

   
Svédország 2010-ben törölte el a kötelező sorozásos katonai szolgálatot, de a közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy a lakosság többsége támogatná az intézmény visszaállítását.

A hadsereg korábban már közölte, hogy katonahiánnyal küzd egy olyan időszakban, amikor a közeli Oroszországgal is feszült a viszony a Krím félsziget bekebelezése és az ukrán válság nyomán.   

Stefan Löfven svéd és Juha Sipilä finn miniszterelnök a két ország több újságjában vasárnap megjelent közös cikkben azt írta, hogy Stockholmnak és Helsinkinek szorosabban együtt kell működnie az olyan fenyegetések miatt, mint amit például Oroszország jelent. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a NATO-tagság nem szerepel a tervek között. "Finnország és Svédország nem tagja egyetlen katonai szövetségnek sem. Úgy gondoljuk, hogy ez a politika jól szolgál minket" - mutatott rá a két vezető.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink