Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-10 17:15:00

Arab külügyminiszterek: Irán "aláássa a régió biztonságát"

Az Arab Liga főtitkára bírálta vasárnap Irán "provokatív lépéseit" a Szaúd-Arábiával egy síita főpap kivégzése miatt kialakult diplomáciai konfliktusban.

Arab külügyminiszterek: Irán "aláássa a régió biztonságát"
Nabíl al-Arabi

Nabíl al-Arabi Kairóban, a pánarab szervezet Rijád kérésére összehívott rendkívüli külügyminiszteri találkozójának megnyitóján fejtette ki álláspontját a szaúdi-iráni viszályról.
    
A főtitkár felszólította az Arab Liga székhelyén zajló értekezlet résztvevőit, hogy

"fogadjanak el közösen egy olyan határozott és világos álláspontot", amelyben Iránt arra intik, hogy ne avatkozzon bele az arab országok belügyeibe.  

A Teherán és Rijád közötti viszony azután mérgesedett el, hogy utóbbi január 2-án 46 másik elítélttel együtt "terrorizmus" miatt kivégezte Nimr al-Nimr síita főpapot is. A lépésre válaszul a főleg síiták lakta Irán fővárosában feldühödött tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia nagykövetségét, ami után Rijád a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakítása mellett döntött. Irán erre felrúgta a Szaúd-Arábiához fűződő összes kereskedelmi kapcsolatát, és megtiltotta, hogy zarándokok utazzanak Mekkába.
    
A vasárnapi kairói találkozón megjelent arab külügyminiszterek szerint Irán "aláássa a régió biztonságát".     

Az Egyesült Arab Emírségek tárcavezetője annak a véleményének adott hangot, hogy Irán szándékosan nem nyújtott védelmet a szaúdi képviseleteknek.

Sejk Abdalláh bin Zájid al-Nahajan szerint a szaúdi nagykövetség elleni teheráni támadás "a biztonsági erők orra előtt és füle hallatára történt".  

Adel al-Dzsubeir szaúdi tárcavezető bírálta a hazájával szembeni "ellenséges" iráni nyilatkozatokat, amelyek szerinte "közvetlen kiváltói" voltak a szaúdi diplomáciai képviseletek elleni támadásoknak.  
    
Az iráni külügyminiszter vasárnap Teheránban azt mondta: Szaúd-Arábia a két ország közötti diplomáciai konfliktust arra használja fel, hogy "negatívan befolyásolja" a szíriai válságról szóló tárgyalásokat.

"Nem hagyjuk, hogy a szaúdi lépéseknek negatív hatásuk legyen a szíriai válság megoldására"

- hangsúlyozta Mohamed Dzsavád Zaríf egy közleményben, a polgárháború sújtotta közel-keleti ország békéjét célzó, Bécsben indult tárgyalásokra utalva, amelyeken Teherán és Rijád egyaránt részt vesz. Vasárnap az iráni fővárosba látogatott Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki viszont hangsúlyozta, hogy a szaúdi-iráni viszály nem lesz hatással a szíriai béketárgyalásokra. Mint mondta, erről mindkét fél biztosította őt.
    
Az iráni külügyminiszter vasárnap arról is beszélt, hogy véleménye szerint Rijád az utóbbi napokban fokozta Irán-ellenes lépéseit. Példaként említette azt a héten végrehajtott szaúdi légicsapást, amelyről Teherán állítja, hogy megrongálta a jemeni fővárosban lévő nagykövetségét.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink