Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-09 18:53:00

Inkább kiadnák az Egyesült Államoknak "El Chapo"-t a mexikóiak

A mexikói hatóságok azt tervezik, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után pénteken elfogott drogbárót, Joaquín "El Chapo" Guzmánt - jelentette szombaton az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Inkább kiadnák az Egyesült Államoknak "El Chapo"-t a mexikóiak
A források szerint a mexikói hatóságok "célja az, hogy eleget tegyenek a kiadatási kérelemnek", és a főügyészség azon fog dolgozni, hogy minél hamarabb átadják a mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetőjét az Egyesült Államoknak.


Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor úgy vélte, hogy még ha így is döntenek a mexikói illetékesek, a folyamat vélhetően nem lesz gyors.

Mexikói tisztviselők nyilvánosan még nem vettették fel az El Chapo (Köpcös) néven is ismert bűnöző kiadatását, mivel ez a lépés semmiképpen sem vetne jó fényt a mexikói igazságszolgáltatás megbízhatóságára. Ugyanakkor

a drogbáró Egyesült Államokba küldésével megakadályozható lenne, hogy Guzmán - a hatóságokat és a börtönőröket lefizetve - ismét megszökjön börtönéből, 

ezzel újra lejáratva az ország bűnüldöző szerveit.

Amerikai politikusok - köztük Marco Rubio floridai szenátor, republikánus párti elnökjelölt-aspiráns - El Chapo elfogása után azonnal követelték kiadását Mexikótól. A férfi ellen több amerikai szövetségi államban is vádat emeltek szervezett bűnözésben való részvétel, pénzmosás, drogkereskedelem, emberölés és egyéb bűncselekmények miatt, az Egyesült Államok hatóságai július 25-én - megszökése előtt néhány nappal - kérték kiadatását.

Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül - immár második alkalommal - megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történtet többen vitatják.

A férfit pénteken tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Arely Gomez mexikói főállamügyész szombaton elmondta, hogy a hatóságok részben azért tudták elkapni a drogbárót, mert filmet akart forgatni életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. A Los Mochis-i rejtekhelyre ugyanakkor nem ennek nyomán, hanem a börtön alatti alagutat megépítő segítőinek egyikét követve jutottak el.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók