Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-09 17:43:00

Elfajult a kölni tüntetés, vízágyúval oszlatták a tömeget

A németországi Pegida hirdetett meg utcai demonstrációt a bevándorlók, illetve menekültpárti politika ellen, így reagálva a szilveszterkor történt tömeges, nők ellen elkövetett molesztálásokra, rablásokra, amelyet a beszámolók szerint nagy számban már régebb óta Németországban élő, illetve nemrég érkezett menedékkérők, bevándorlók követtek el.

Elfajult a kölni tüntetés, vízágyúval oszlatták a tömeget
Vízágyúval oszlattak a rendőrök. (Fotó: Reuters)

A bejelentett tüntetésre ellentüntetést hirdettek meg baloldali csoportok is. A helyszíni beszámolók szerint utóbbiak sokkal többen mentek utcára. Rengeteg rohamrendőr vonult ki, vízágyúkkal, könnygázzal, hogy kordában tartsák a két tüntetést. A Reuters beszámolója szerint 1700 rendőr van kint.

Az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. 

A délutáni órákban a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom tartott demonstrációt Kölnben, amelyet a hatóságok végül erőszakos cselekmények miatt feloszlattak. 

A tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok - figyelmeztetések után - vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült

 - közölte a kölni rendőrség szóvivője. 

Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon. A rendőrség becslései szerint a Pegida megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt.

A demonstráció elfajulására már előre számítottak a kölni hatóságok, a tüntetés biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira.

atv.hu

További külföldi híreink