Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-07 21:50:00

Kitudódott, Kadhafi mivel vádolta meg Tony Blairt

Nyilvánosságra került az egykori líbiai diktátor Moammer Kadhafi és a volt brit miniszterelnök, Tony Blair közötti telefonbeszélgetés leirata. A 2011. február 25-i telefonhívásból kiderül, az al-Kaida támogatásával vádolja meg az észak-afrikai ország vezetője kollégáját.

Kitudódott, Kadhafi mivel vádolta meg Tony Blairt
Tony Blair és Moammer Kadhafi 2004 márciusában (Fotó: Reuters)

A csütörtökön napvilágot látott dokumentumot Blair mutatta be annak a nyomozásnak a részeként, amelyben a britek líbiai politikáját elemzik.

Blair ugyanakkor leszögezte, a líbiai diktátort magánemberként hívta fel, amiről mind David Cameron akkori és jelenlegi brit miniszterelnök, mind pedig az amerikai külügyminisztérium tudott - írja összefoglalójában az RT.

Az al-Kaida támogatásával vádolta Blairt

A volt kormányfő elmondta azt is a meghallgatáson, hogy a telefonbeszélgetés során Kadhafi többször is válaszokat szeretett volna kierőszakolni olyan állítólagos híresztelésekkel kapcsolatban, mint az al-Kaida támogatása.


"Az emberek mindenféle rémhírt terjesztenek a televízós műsorokban. Azok a név szerint ismert emberek, akik Guantanamóból kiszabadulnak támogatják az al-Kaidát -

Ön támogatja ezt a terrorcsoportot?"

- kérdezte Kadhafi Blairtől. A nyugati országok és a Líbia közti kapcsolatok enyhítéséért is felelős brit politikus kijelentette, hogy "egyáltalán nem támogatja".

Majd ezt követően gyarmatosítással vádolta meg az ex miniszterelnököt:  "Úgy tűnik nekem, hogy itt gyarmatosításról van szó, ezért muszáj fegyvereket adnom az embereimnek, hogy harcoljanak ez ellen" - fejtette ki álláspontját Kadhafi.

Blair erre kategorikusan kijelentette, hogy senki nem akarja gyarmatosítani az észak-afrikai országot.

Líbiai legyen biztonságos hely

Végig a beszélgetés során Blair sürgette Kadhafit, hogy tegye végre országát a "biztonságos hellyé", annak érdekében, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások.


A leiratból kiderül, Blair megpróbálta Kadhafit meggyőzni a líbiai válság békés eszközökkel való befejezésére, nehogy polgárháborúvá eszkalálódjanak az események. "A líbiai vezető helyzete jelenleg kritikus. Amennyiben mégis kitörne a polgárháború, és ez a bizonyos vezető félre állna, biztonságos helyre húzódva, ez lenne a legbékésebb megoldása a problémának " - mondta Blair Kadhafinak, szándékosan harmadik személyben.

Kadhafi: Nincs problémánk

A bukott diktátor azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nem hajlandó elhagyni az országot, hiszen nincsenek is számottevő harcok az országban.

"Nincs is problémánk, csak hagyjanak minket békén" - állította Kadhafi, hozzátéve, hogy "mi nem harcolunk a nyugat ellen, ők akarnak minket megtámadni."

"El akarom mondani az igazat. Egyáltalán nem bonyolult a helyzet. A történet valójában: bizonyos szervezetek megállapították, hogy terrorista alvósejtek, nevén nevezve al-Kaida, működnek Észak-Afrikában ... Ezek az alvósejtek pedig ugyanazok, akik Amerikában jelen voltak 2001. szeptember 11-e előtt."


Majd figyelmeztette Kadhafi Blairt, hogy amennyiben hatalma összeomlik, ezek a dzsihadisták Európát fogják megtámadni. "Ők azok, akik kontrollálni akarják az egész Földközi-tengeri partvidéket, hogy aztán lecsaphassanak az öreg kontinensre."

A volt brit kormányfőt azóta rendszeresen azzal vádolják, hogy úgy próbálta védeni Kadhafit, hogy rávegye országa elhagyására.

"Nem akartam megvédeni Kadhafit"

A brit külügyminisztérium által vezetett meghallgatáson Blair kijelentette, hogy nem volt szándéka a líbiai diktátort megvédeni. "Az én feladatom nem a védelme volt, hanem, hogy segítsem őt felülkerekedni a kialakult helyzeten" - hangsúlyozta Blair.

Miután Kadhafit a felkelés következtében, 2011. október 20-án a lázadók megölték, Líbiában totális káosz alakult ki, az ország területének nagy részét pedig jelenleg is az Iszlám Állam tartja ellenőrzése alatt.

atv.hu

További külföldi híreink