Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-06 21:44:00

Merkel állítólag engedményeket készül tenni Cameronnak

Angela Merkel állítólag kész engedményeket tenni David Cameronnak, hogy ily módon megkönnyítse Nagy-Britannia bennmaradását az Európai Unióban.

Merkel állítólag engedményeket készül tenni Cameronnak
Angela Merkel német kancellár a Wildbad Kreuth-ban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Reuters)

Hírügynökségi jelentések szerint ezt maga a német kancellár közölte szerda este a bajorországi Wildbad Kreuth-ban, ahol részt vesz a kisebbik konzervatív párt, a CSU évnyitó értekezletén. Ezzel kapcsolatban azonban a kancellár részleteket nem közölt.

A források szerint érkezési nyilatkozatában Merkel arra utalt, hogy az elkövetkező hetek a brit reformtörekvésekkel kapcsolatban különösen izgalmasak lesznek. A kancellár közvetve meggyőződését fejezte ki, hogy - mint fogalmazott -

részükről olyan döntések születhetnek, amelyek megkönnyíthetik, hogy Nagy-Britannia egy elfogadható reformcsomagot terjesszen elő és ezáltal az unió része maradhasson.

A brit EU-tagságról tervezett népszavazásra utalva ugyanakkor a kancellár hozzáfűzte:  mindez azonban természetesen a brit állampolgárok döntésétől függ.

David Cameron  csütörtök délelőtt részt vesz és minden valószínűség szerint  felszólal a CSU értekezletén Wildbad Kreuth-ban. Értesülések szerint találkozik Angela Merkellel is, majd  hivatalos látogatásra Magyarországra utazik.

david cameron brit miniszterelnök (fotó: reuters)David Cameron brit miniszterelnök (Fotó: Reuters)
A brit kormányfő ezzel kapcsolatban a londoni parlament alsóházának keddi ülésén elmondta:

a héten Németországban és Magyarországon folytatja az EU-vezetőkkel London reformigényeiről kezdett tárgyalássorozatát.

A brit EU-reformigényekről szóló tárgyalási folyamat hivatalosan novemberben kezdődött, miután Cameron elküldte pontokba szedett reformköveteléseit Brüsszelnek és az EU-társállamok fővárosainak. A fő brit követelések között szerepel annak rögzítése, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára, Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége, valamint az, hogy ne lehessen visszaélni az EU-n belüli szabad mozgás szabályaival.

Ez utóbbi brit igény a legtöbb vita forrása, ugyanis

London ebbe beleérti az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátására vonatkozó szabályok jelentős szigorítását is,

ezt azonban több más tagállam diszkriminációnak tartja és elutasítja.

A brit miniszterelnök reményei szerint az Európai Unió februárban esedékes következő csúcstalálkozóján "teljes körű megállapodás" születhet a London által igényelt EU-reformokról, és ezután a brit kormány kialakítja "egyértelmű álláspontját", amelyet a brit EU-tagságról tervezett népszavazás kampányában képvisel majd.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink