Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-05 21:34:00

Kizárhatják Khomeini unokáját az iráni választásokból

Kizárhatják a Szakértők Tanácsa nevű iráni alkotmányos testület februári választásán való részvételből az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójának, Ruholláh Moszavi Khomeini ajatolláhnak az unokáját, Haszan Khomeinit keddi iráni médiabeszámolók szerint.

Kizárhatják Khomeini unokáját az iráni választásokból
Haszan Khomeini (Fotó: Reuters)

Haszan Khomeini állítólag nem vett részt a jelöltetéshez szükséges teológiai vizsgán, egy rokona szerint azonban meghívót sem kapott a vizsgára.

Sajtóközlések szerint a meghívott 540 ember közül mintegy négyszázan vettek részt a parlamenti döntések alkotmányossági vizsgálatára hivatott Őrök Tanácsa által szervezett vizsgán. Az alkotmányozó testület hangsúlyozta, hogy ha valaki nem vesz részt ezen a teológiai tudásfelmérőn, akkor nem jelöltetheti magát.

Haszan Khomeinit a reformerek táborába tartozóként, Mohammed Hatami korábbi elnökhöz közel állóként tartják számon. A politikai színtéren nemrég megjelent Haszan Khomeini egy, az IRNA hírügynökségnek nyilatkozó rokona azt mondta, hogy

a 43 éves vallástudós éppen teológiai órát adott a vizsga idején, amelyről őt egyáltalán nem is tájékoztatták.

A Szakértők Tanácsa 86 vallástudósból áll, akiknek feladata a legfelsőbb vezető megválasztása, tevékenységének ellenőrzése. 2016. február 26-án a parlamenti választások mellett ennek a nagy befolyással bíró testületnek az összetételéről is szavaznak Iránban. A testületet nyolc évre választják, így az új, 2023-ig szóló mandátummal rendelkező tanács tagjai határozzák majd meg, hogy milyen irányultságú vezető kerül - a jelenlegi ajatolláh halála esetén - következőként az ország élére, egyben befolyással bír arra is, hogy a következő évtizedekben milyen irányt vesz az iráni belpolitika.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink