Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-04 17:58:00

Putyin: Oroszország nemzetbiztonságát fenyegeti az Egyesült Államok

Először nevezte meg az Egyesült Államokat az Oroszország nemzetbiztonságát fenyegető tényezők között a Vlagyimir Putyin elnök rendeletével a múlt héten életbe lépett új orosz nemzetbiztonsági stratégia - írta dokumentum ismertetőjében a Reuters hírügynökség.

Putyin: Oroszország nemzetbiztonságát fenyegeti az Egyesült Államok
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Reuters)

Az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Stratégiájáról címet viselő dokumentum a Dmitrij Medvegyev akkori elnök által 2009-ben jóváhagyott verzió helyébe lépett: a 2009-es változat nem tett említést sem a NATO-ról, sem az Egyesült Államokról.

"Hosszú távú nemzeti érdekünk megerősíteni az Oroszországi Föderációnak mint a világ egyik vezető nagyhatalmának státusát, amelynek tevékenysége a stratégiai stabilitás és a kölcsönösen előnyös partneri kapcsolatok fenntartására irányul egy többpólusú világban" - olvasható a dokumentumban, amely - mint arra a Reuters felhívta a figyelmet - nem tett említést a Szíriában végrehajtott orosz légitámadásokról.

Moszkva meglátása szerint

a megnövelt globális orosz szerepvállalás "ellenreakciót váltott ki az Egyesült Államokból és szövetségeseiből,

amelyek dominanciájuk megőrzésére törekednek a globális viszonyokban". A dokumentum szerint valószínűleg növekedni fog az Oroszországra gyakorolt nyugati "politikai, gazdasági, katonai és informatikai nyomás".

A stratégiai stabilitás megőrzése érdekében Oroszország kész tovább tárgyalni az atomfegyverek csökkentéséről a kétoldalú megállapodások alapján csakúgy, mint többoldalú tárgyalásokon.

A NATO bővítése és az észak-atlanti szövetség katonai infrastruktúrájának Oroszország határaihoz történő közeledése nemzetbiztonsági veszélyt jelent

- áll a stratégiában. A dokumentum szerint a NATO által Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentősen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetőségét.

A dokumentum ismételten azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy "az ukrajnai alkotmányellenes államcsíny" támogatásával

előidézte "az ukrán társadalom szétszakadását és a fegyveres konfliktus kitörését".

A dokumentum Oroszország biztonságára veszélyt jelentő tényezőként említette a "színes forradalmakat" megszervező külföldi szervezeteket és magánszemélyeket, valamint a külföldi titkosszolgálatok, a terror-, szélsőséges és bűnöző csoportok tevékenységét, a szélsőséges ideológiák népszerűsítését és a korrupciót.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink