Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-31 12:21:00

Orosz katonákra csapott le az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam jelentkezett az egy halálos és 11 sebesült áldozatot követelő minapi dagesztáni merénylet elkövetőjeként - jelentette csütörtökön az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai intézet.

Orosz katonákra csapott le az Iszlám Állam
Fotó: Reuters

Fegyveresek kedd éjjel tüzet nyitottak turisták egy csoportjára az Oroszországhoz tartozó kaukázusi Dagesztáni Köztársaság Derbent nevű városában, a világörökséghez tartozó erőd mellett.

A mintegy 20 főből álló turistacsoport tagjai helyi lakosok voltak, és egy közeli erdőből nyitottak tüzet rájuk.

A halálos áldozat és az egyik sebesült is a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alkalmazottja.

Az Iszlám Állam, amely elfoglalta Szíria és Irak jó részét, és ezeken a területeken kikiáltotta saját kalifátusát, azt írta a SITE által idézett közleményben:

"A kalifátus harcosainak sikerült megtámadniuk az orosz biztonsági erők alkalmazottait a dagesztáni Derbentben. Egy tiszt meghalt, többen megsebesültek. A kalifátus mudzsahedjei veszteség nélkül visszatértek támaszpontjukra."

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett egy meg nem nevezett forrást is, amely szerint a támadók derbentiek, és hárman voltak, akik már korábban is követtek el hasonló akciókat, például december közepén rálőttek a rendkívüli helyzetek minisztériumának alkalmazottaira.

A többségében muzulmán lakosságú észak-kaukázusi köztársaságban, ahol szélsőségesek évek óta fegyveres harcot vívnak egy iszlám állam megteremtéséért,

gyakoriak az orosz rendfenntartó szervek elleni merényletek, de turisták elleni támadásokra eddig nemigen volt példa.

Az orosz hatóságok az év elején hadműveletet indítottak a szélsőségesek ellen Dagesztánban, és az ebből fakadó összecsapásokban novemberig 118 ember halt meg a Kavkazszki Uzel hírportál szerint, amely számon tartja az iszlamisták ténykedését az orosz Kaukázusban. A kaukázusi szélsőségesek az idén júniusban esküdtek hűséget az Iszlám Államnak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink