Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-23 15:11:00

Betiltották a karácsonyt, "mert árthat a muszlim hívőknek"

Élesen bírálta szerdán a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, akik akár ötévi börtönt is kaphatnak, ha megszegik a rendelkezést.

Betiltották a karácsonyt, "mert árthat a muszlim hívőknek"
Szultán Hassanal Bolkiah

"Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól?" - kérdezte a Twitter közösségi portálon a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese.

"A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat"

- fűzte hozzá Phil Robertson.

A kőolajban gazdag borneói szultanátus tavaly jelentette be először a tilalmat, miután bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Idén december elején a Brunei Times című lapban aztán a vallási ügyek minisztériuma megerősítette a tilalmat, és leszögezte, hogy ötévi szabadságvesztést és 20 ezer dolláros pénzbírságot kaphat az, aki megszegi a törvényt.

A tárca szerint a karácsony csak árthat a muszlim hívőknek.

A rendelkezés értelmében a helyi muszlimok nem használhatnak keresztény szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, nem énekelhetnek karácsonyi énekeket és nem küldhetnek karácsonyi üdvözleteket, mert egy borneói imám szerint ezek mind ellentétesek az iszlám hittel - írja az abc.net.au.

A keresztények, akik az ország becslések szerint félmilliós lakosságának kilenc százalékát teszik ki, megünnepelhetik a karácsonyt, de csak privát körben.

ez már tilos brunei-ben. sehol sem lehet karácsonyi dekoráció (forrás: sbs.com.au)Ez már tilos Brunei-ben. Sehol sem lehet karácsonyi dekoráció (Forrás: sbs.com.au)
A legtöbb ember fél felemelni hangját a tiltással szemben, és ugyan egymás között kifejezik nem tetszésüket, semmin nem fognak tudni változtatni. Egy Malajziából száműzött helyi lakos, aki a hatóságoktól való félelmében neve elhallgatását kérte azt nyilatkozta a hírportálnak, hogy

"ez lesz a legszomorúbb karácsony",

mert a legszebb pillanatai az ünnepnek az, hogy például sétálás közben érezni lehet a karácsony hangulatát. De kivilágítás és utcai dekoráció nélkül üres lesz minden - tette hozzá.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink