Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-01-02 08:07:00

A 10 leggazdagabb államfő 2015-ben

Mindenki szereti a gazdag politikusokat, ezért most következzen a tíz leggazdagabb államfő 2015-ből. A listán szereplő több politikusnak gyanúsan kevés, alig 1-2 milliárd dolláros a becsült vagyona, ennél valószínűleg sokkal több pénzzel rendelkeznek.

Nurszultán Nazarbajev, Kazahsztán vezetője

A listán az első a kazah elnök, aki 1989 óta vezeti az országot. Először a Kazah Kommunista Párt első titkáraként, majd a Szovjetunió felbomlását követően 1991-ben megválasztották államfőnek is. A kazah elnök ügyeiről már a kétezres évek elején cikkeztek a helyi lapok. Állítólag több mint egymilliárd dollár értékű olajbevétel landolt a hozzá köthető svájci számlákon, de a kazah lapot és főszerkesztőjét, amely erről írt, ismeretlenek halálosan megfenyegették.  
nurszultán nazarbajev (fotó: reuters)Nurszultán Nazarbajev (Fotó: Reuters)

II. Albert, Monaco hercege

A királyi családok tagjai közül Albert herceg az egyik leggazdagabb a világon. Vannak ingatlanjai Franciaországban és Monacóban, valamint rendelkezik számos érdekeltséggel a monacói kaszinó- és szórakoztatóiparban. Egyes becslések szerint a vagyon meghaladja az egymilliárd dollárt.
ii. albert, monaco hercegeII. Albert, Monaco hercege

VI. Mohamed, Marokkó királya

A marokkói uralkodónak becslések szerint jóval több mint kétmilliárd dolláros vagyona van. 1999-ben került az ország trónjára, apja halálát követően. Egyből megörökölt egy 40 százalékos részvénycsomagot a korábban állami tulajdonú marokkói befektetési vállalatban, amely többek között a legnagyobb részvényes Marokkó legnagyobb bankjában, egy bányavállalatban, egy cukorgyárban, egy hatalmas farmban. A Forbes becslése szerint legalább az uralkodó vagyona legalább 2,1 milliárd dollárra rúg.
Tamim bin Hamad Al Thani, katari emír

Tamim bin Hamad a világ legfiatalabb uralkodója, két éve került hatalomra, amikor apja lelépett a trónról. Állítólag legalább kétmilliárd dolláros vagyona van. Többek között ő elnököl a Katari Befektetési Hatóság élén, valamint komoly részvényekkel rendelkezik a híres Harrodsban, illetve Barclay’s Bankban. Továbbá részvényes a londoni Shardban is, ami Európa legmagasabb épülete.
II. János Ádám liechtensteini herceg

Négymilliárdosra becsült vagyonánál csak a nevére lehet jobban büszke a herceg, akinek valószínűleg egyedi személyi igazolványt állítottak ki a hatóságok. Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein a törpeállam legbefolyásosabb embere. Övé az LGT bankcsoport és ő lehet a leggazdagabb európai uralkodó is. Ráadásul van politikai hatalma is, törvényjavaslatokat nyújthat be, valamint vétójoga van a parlament által elfogadott törvényekkel szemben.
ii. jános Ádám liechtensteini hercegII. János Ádám liechtensteini herceg

Mohammed bin Rasíd al-Maktúm sejk, Dubaj emírje

A dubaji emír egyben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke is. Mohammed bin Rasíd al-Maktúm vagyonát legalább négymilliárdosra saccolják, de még mielőtt valaki megsajnálná, a családja ennek több mint tízszeresével rendelkezik. Az emír 99,67 százalékban tulajdonos a Dubaj Holdingban, az ő kezdeményezésére épült fel a Burdzs al-Arab, a Pálma Sziget és a Burdzs al-Kalifa.
 mohammed bin rasíd al-maktúm Mohammed bin Rasíd al-Maktúm
Khalifa Bin Zajed Al-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke egyben Abu Dhabi emírje is. Vagyonát legalább 15 milliárd dollárosra becsülik. Khalifa Bin Zajed Al-Nahajan 2004-ben, apja halálát követően került hatalomra. Családja a világ egyik leggazdagabbja, több mint 150 milliárd dollársra becsülik a vagyonukat. Khalifa Bin Zajed Al-Nahajan az Abu Dhabi Befektetési Hatóság elnöke és ő kezeli az ország 97,8 millió hordós olajtartalékát.

Hassanal Bolkiah, brunei szultán

Hassanal Bolkiah is Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulahibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien szultán, rövidebb nevén Hassanal Bolkiah vagyonát körülbelül húszmilliárd dollárosra becsülik. Ugyan Brunei lakossága alig éri el a négyszázezret, az olajban gazdag ország uralkodója ezerhétszáz szobás palotában él. Bolkiah 1967 óta uralkodik az országban, apját követte a trónon. A brunei szultánnak van a világon legnagyobb autógyűjteménye, az egyik Rolly Royce típusú járműve 24 karátos arannyal van bevonva.hassanal bolkiahHassanal Bolkiah

Bhumibol Aduljadezs, thai király

A thai király a brunei szultánnál is gazdagabb, harminc milliárd dollárra becsülik a vagyonát. 1946 óta vezeti az országát, Thaiföldön és világszerte is ő van legrégebb óta hatalmon az uralkodók között. Vagyonával ő a leggazdagabb is egyben. Komoly adományokkal járult hozzá a thai társadalom fejlesztéséhez, több területen is. bhumibol aduljadezsBhumibol Aduljadezs

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Az orosz államfő éves bevétele évi 80 ezer dollár. Ennek ellenére vannak olyan források, amelyek vagyonát 40 milliárdosra becsülik. Ivan Ribkin ex-kormánytag szerint például Putyin rendelkezik érdekeltséggel az olaj- és gázipari szektorban, az olaj gigavállalatokban, mint a Gazprom vagy Gunvor. Ezeket az állításokat ugyanakkor nem bizonyították és sokan vitatják, ezért nagyon nehéz megbecsülni az orosz elnök valóságos gazdagását.
vlagyimir putyinVlagyimir Putyin

atv.hu / richestlifestyle

Ajánlom

További külföldi híreink