Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-22 18:34:00

"Háború van", Nincs tűzszünet Örményország és Azerbajdzsán között

Nincs többé tűzszünet Örményország és Azerbajdzsán között, a két ország háborúban áll egymással - jelentette ki kedden az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

"Ami ma van, az háború. A háború szót kell használnunk, mert a tűzszünet nem létezik többé" - húzta alá Artszrun Hovhanszján, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán minden létező fegyverét beveti, tankokat, tüzérséget, légvédelmi rendszereket egyaránt. A szóvivő

azzal vádolta Bakut, hogy folyamatosan provokálja Örményországot a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért folytatott háborút lezáró tűzszünet által lefektetett demarkációs vonal mentén.

Azerbajdzsán ugyanakkor Jerevánt vádolja a feszültség fokozásáért és a konfliktus eszkalációjáért. "A tűzszünet azért csorbul, mert Örményország jogellenesen van jelen a megszállt területeken(...)Örményországnak vissza kell vonulnia" - húzta alá Hikmat Hajiev azeri külügyi szóvivő.

A múlt héten a svájci fővárosban találkozott Ilham Aliyev azeri és Serzh Sarksyan örmény elnök, hogy megpróbálják rendezni az évtizedek óta húzódó konfliktust, de nem sikerült előrelépést felmutatni az ügyben.

forrás: oroszvilag.huForrás: oroszvilag.hu
A két volt szovjet köztársaság között a nyolcvanas évek óta dúl a konfliktus Hegyi-Karabah hovatartozása miatt.

A többségében örmények lakta, de a szovjet időkben hivatalosan Azerbajdzsánhoz csatolt területért a két ország éveken át háborút vívott egymással

a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveinek fordulóján, s soha nem sikerült békét kötniük, rendezniük a kérdést. A háborúban mintegy harmincezren haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a két ország fegyveres erői között, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pedig fenntarthatatlannak nyilvánította a jelenlegi helyzetet. Baku kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján képes és hajlandó akár erővel is visszafoglalni Hegyi-Karabahot, mire Örményország tudatta, hogy semmilyen azeri katonai akciót nem hagy megválaszolatlanul.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink