Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-18 13:57:00

Működőképes a romániai rakétavédelmi rendszer

Műszakilag működőképessé vált a dél-romániai deveselui támaszpontra telepített amerikai rakétavédelmi rendszer - jelentette be pénteken Lazar Comanescu román külügyminiszter az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének, valamint az amerikai haditengerészet és a NATO több katonai vezetőjének jelenlétében.

Működőképes a romániai rakétavédelmi rendszer
Lazar Comanescu román és John Kerry amerikai külügyminiszter (Fotó: Reuters)

A rakétapajzs kizárólag önvédelmi célokat szolgál, és nem irányul Oroszország ellen - hangoztatták egybehangzóan a román és amerikai illetékesek a bukaresti külügyminisztériumban rendezett eseményen. Hans Klemm amerikai nagykövet szerint az Aegis Ashore rakétaelfogó a földrészen kívüli fenyegetések ellen védi Európát, és nem is alkalmas arra, hogy Oroszországot fenyegesse.

Miután megérkezett Deveselura a rakétaelfogó rendszer valamennyi lényeges összetevője - a nagy kapacitású radartól az SM-3-as rakétákig - megkezdődik a rakétapajzs tesztelése,

amely várhatóan 2016-ban éri el teljes műveleti képességeit. Comanescu szerint a deveselui támaszpontra telepített elfogórakétákat még a jövő évi varsói csúcstalálkozó előtt integrálják a NATO rakétaelhárítási rendszerébe.

Mihnea Motoc román védelmi miniszter megállapította, hogy

a Deveselura telepített rakétapajzs a román-amerikai stratégiai partnerség legfontosabb kétoldalú projektje.

Elmondta: Deveselu a legkorszerűbb romániai támaszponttá vált, amelynek kialakítására Bukarest több mint 11 millió dollárt fordított. A 175 hektáros deveselui bázis felszerelését - amely különböző források szerint több száz millió dollárba kerülhetett - az Egyesült Államok Kongresszusa finanszírozta, a román félnek a támaszpont infrastruktúráját kellett előkészítenie.

Az európai rakétavédelmi rendszer első szakaszát 2012-ben nyilvánította harcképesnek a NATO: ez egy Törökországban működő csúcstechnológiás radarrendszert és az SM-3-as elfogókkal felszerelt, a Földközi-tengeren állomásozó amerikai fregattokat foglalja magában.

A második szakaszban Romániában, a harmadikban (2018-ig) Lengyelországban állítanak hadrendbe - immár szárazföldön - SM-3-as elfogórakétákat.

Bogdan Aurescu volt román külügyminiszter, aki kulcsszerepet játszott a román-amerikai rakétavédelmi megállapodás előkészítésében, korábban azt állította: nem igaz, hogy a romániai rakétapajzs csökkenti az orosz nukleáris arzenál elrettentő képességét.

"Nem lehet azt állítani, hogy 24 romániai elfogórakéta és a 2018-ig Lengyelországba telepítendő 24 másik ilyen fegyver befolyásolhatja Oroszország csapásmérő képességét, amely az elfogók kijátszását szolgáló technikákkal felszerelt interkontinentális rakéták százaival rendelkezik" - hangoztatta Aurescu egy televíziós nyilatkozatában.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink