Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-11 14:54:00

Putyin kemény válaszcsapást kért a hadseregtől

Vlagyimir Putyin orosz elnök hazája vezető katonai tisztségviselőivel tanácskozva elrendelte pénteken, hogy az orosz erők "nagyon szigorúan" lépjenek fel, ha támadás éri őket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcuk közben Szíriában.

Putyin egyúttal azt is közölte, hogy az orosz fegyveres erők fegyvert és lőszert szállítanak, és légi támogatást nyújtanak mérsékelt szíriai felkelőknek az iszlám szélsőségesek ellen a reguláris szíriai erőkkel együtt folytatott küzdelmükben.

"Bármilyen fegyveres erőt, amely fenyegeti az orosz egységeket vagy a földi infrastruktúránkat, azonnal meg kell semmisíteni" - jelentette ki az államfő a moszkvai védelmi minisztériumban tartott értekezleten.

Hozzátette, hogy a szíriai orosz kontingenst további repülőgépekkel és védelmi fegyverzettel erősítették meg. A szíriai orosz hadjárat célja Oroszország megvédése a szíriai szélsőségesektől, mert ők "egyértelműen veszélyt jelentenek" Oroszországra - jelentette ki.

Putyin szavai szerint az orosz légierő segít összefogni a szíriai kormányerők és a Szíriai Szabad Hadsereg erőfeszítéseit, és az utóbbinak immár több egysége együtt harcol a terroristák ellen Homsz, Hama, Aleppo és Rakka tartományokban.

"Mi a levegőből támogatjuk őket, csakúgy, mint a szíriai hadsereg (a kormányerők), és segítjük őket fegyverrel, lőszerrel" - mondta Putyin.

Állítása mérsékelt szíriai felkelők, vagyis a Szíriai Szabad Hadsereg támogatásáról változást jelenthet Oroszország szíriai hadviselésében, mivel Moszkva - számos nyugati vád szerint - eleinte elsősorban a mérsékelt szíriai ellenzékre mért légicsapásokat, nem pedig az Iszlám Államra.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az évösszegzőn beszámolt arról, hogy az orosz légierő már 4 ezer bevetést hajtott végre Szíriában, amióta - szeptember végén - megkezdte ottani harci tevékenységét. Elmondása szerint az orosz harci repülőgépek 8 ezer - Sojgu szóhasználatával - "terrorista" célpontot pusztítottak el.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében idézőjelbe tette a "terrorista" jelzőt, nagy valószínűséggel arra utalva, hogy a Moszkva által támogatott szíriai kormány terroristának bélyegez minden vele szemben harcoló erőt, köztük a mérsékelt felkelőket, és az orosz védelmi miniszter magáévá tehette ezt a retorikát.

Sojgu felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam befolyása növekszik Szíriában: a dzsihadista szervezet az ország területének már a 70 százalékát uralja, harcosainak száma az Irakban lévőkkel együtt 60 ezer körül lehet, és félő, hogy az általuk képviselt erőszak átterjed a volt szovjet Közép-Ázsiára.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink