Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-06 12:29:00

Netanjahu: Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam

"Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam" - jelentette ki a vasárnapi kormányülésen Benjámin Netanjahu miniszterelnök, utalva John Kerry amerikai külügyminiszter előző napi szavaira, miszerint az úgynevezett "egyállami megoldás" veszélybe sodorná Izraelnek, mint demokratikus zsidó államnak a jövőjét.

Netanjahu: Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam
Benjámin Netanjahu

Netanjahu a palesztinoknak külön államot ígérő megoldási javaslatra utalva kijelentette:

"a béke érdekében szükséges, hogy a másik fél is békét akarjon, de sajnálatomra nem ezt látjuk".

Szerinte a Palesztin Hatóságban tovább folyik az uszítás.

Az izraeli kormányfő elítélte Margot Wallstrom svéd külügyminisztert, aki azzal vádolta Izraelt, hogy bírósági végzés nélkül kivégzi a merénylőket.

"Továbbra is megvédjük Izrael polgárait"

 - jelentette ki.

A kormányülésen úgy döntöttek, hogy hanukka - az ókori zsidó makkabeus felkelők görögök feletti győzelmére emlékező ünnep - alkalmából ötven százalékkal emelik a sorkatonák zsoldját.    

Netanjahu kora este a jeruzsálemi Siratófalnál gyújtja meg a kilenc ágú hanukkai gyertyatartó első lángját, ezzel is jelezve az 1967-ben elfoglalt jeruzsálemi óváros feletti izraeli fennhatóságot. Tavaly nem a Siratófalnál, hanem katonák körében gyújtotta meg az első hanukkai lángot.

A miniszterelnök a kormányülésen a hanukkai ünneppel kapcsolatban párhuzamot vont az ókori zsidók szabadságharca és a jelenkor eseményei közt.

"A Hanukka elsősorban egy elszánt kis nép különleges hősiességének ünnepe, amely visszaszerezte függetlenségét és fennhatóságát, fényt terjesztett, elűzve a sötétséget - nagy mértékben ez a mai Izrael története is"

 - mondta.

Az izraeli politikusok a nyolcnapos hanukka több napján is részt vesznek különböző nyilvános lánggyújtási ceremóniákon.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink