Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-03 11:43:00

Európai kutatás: tombol az antiszemitizmus a vallásos muszlimok körében

A nyugat-európai közvélekedés szerint antiszemita megnyilvánulások az átlagot meghaladó mértékben köthetők a muszlimokhoz - írja a Szombat.org egy párizsi intézet tanulmányára hivatkozva.

Európai kutatás: tombol az antiszemitizmus a vallásos muszlimok körében

Günther Jikeli, a párizsi ISGAP (Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy) igazgatója a közelmúltban publikált tanulmányában (Antisemitic Attitudes among Muslims in Europe: A Survey Review) összegezi az európai muszlimok antiszemitizmusára vonatkozó kutatások eredményeit.

A portál által közölt tanulmány kilenc országra kiterjedő kutatásaiban 40 ezer embert kérdeztek meg, akik közül 13 ezren muszlimok voltak. A kutatás eredményeiből az látszik, hogy az antiszemita attitűdök valóban jóval nagyobb mértékben mutatkoznak meg a muszlimok körében, mint amennyire ez az európai társadalmak egyéb rétegeire jellemző.

A lap az elmúl évtized statisztikai adataira emlékeztetve azt írja, Franciaországban és Nagy-Britanniában aránytalanul nagy a muszlim származású antiszemita elkövetők száma. Becslések szerint az antiszemita cselekedetek elkövetőinek 20-30 százaléka köthető a muszlimokhoz Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy a társadalomban az arányuk mindössze 5 százalékra tehető. Franciaországban hasonlóan nagy eltérés tapasztalható.

(Az állítások: 1., "A zsidók előnyökre tartanak igényt a második világháborús áldozat mívoltukra hivatkozva", 2. "A zsidóknak túl sok hatalmuk van a gazdaságban és a pénzvilágban" 3. "A zsidóknak túl nagy hatalmuk van a médiában" 4. "A zsidóknak túl sok hatalmuk van a politikában" 5. "A zsidók tehetnek a mostani gazdasági válságról" 6. "Létezik egy globális cionista összeesküvés")

A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) 2014-es felmérése azt mutatta, hogy az észak-afrikai és közel-keleti országok lakosságának 74 százaléka 11 antiszemita kijelentés közül legalább hattal egyetértett. Algériában 87, Egyiptomban 75, Irakban 92, Jordániában 81, Líbiában 87, Marokkóban 80, Szaúd-Arábiában 74, Tunéziában 86 és Törökországban 69 százalék volt az egyetértők aránya - számolt be a portál. 

A Franciaországra és Németországra kiterjedő kutatás eredményeit itt olvashatja.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink