Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-02 16:47:00

Moszkva: Erdogan az Iszlám Állammal üzletel

A török felső vezetés és személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő, illetve családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában - állítja az orosz védelmi minisztérium.

Moszkva: Erdogan az Iszlám Állammal üzletel
Az orosz védelmi minisztérium bemutat két műholdfelvételt az Iszlám Állam olajfinomítóiról (Fotó: Reuters)

Az orosz védelmi minisztérium szerdán újabb bizonyítékokat ismertetett a nyilvánossággal az Iszlám Állam pénzügyi hátterével kapcsolatban - írja az RT.

A védelmi miniszter-helyettes, Anatoly Antonov kijelentette, Moszkva ismeri azt a három Törökországba vezető csempészútvonalat, amelyen illegális olajat szállítanak. A nyugati útvonal török földközi-tengeri kikötőkhöz, az északi a török Batman nevű településen lévő olajfeldolgozó üzemhez, míg a keleti a Cizre településen lévő hatalmas átrakodó bázishoz vezet.

"Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. A tudomásunkra jutott értesülések szerint


ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdogan elnököt és családját is bevonták.

Nem egyszer beszéltünk a terroristákkal való összejátszás veszélyeiről. (...) Az olaj hatalmas mennyiségben és ipari méretekben, több ezer teherautóból álló élő olajvezetéken át jut el Törökország területére" - mondta Antonov.
a szíriai és iraki csempészútvonalak törökországba (fotó: reuters)A szíriai és iraki csempészútvonalak Törökországba (Fotó: Reuters)
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Iszlám Állam szíriai állásaira szeptember 30-a óta mért légicsapásoknak köszönhetően a terrorszervezet olajkereskedelemből származó bevétele jelentős mértékben csökkent.

"A körülbelül 3 millió dolláros napi bevétel (882 millió forintról) két hónap alatt a felére csökkent" -

ismertette a részleteket Sergey Rudskoy altábornagy. Hozzátette, a terroristák mintegy 8 500 tartálykocsival rendelkeznek, amelyekkel naponta 200 ezer barrel olajat képesek szállítani.


A védelmi minisztérium által közzétett fényképeken a tartálykocsik, míg a videókon az Iszlám Állam olajtározói elleni légitámadások láthatóak. Rudskoy hozzátette, hogy a jövő héten tájékoztatni kívánja a sajtót a szíriai szélsőségesek  törökországi kiképzéséről, illetve fegyverzetéről.

Az elmúlt két hónapban az orosz légitámadások során 11 kőolajfinomítóra és 23 olajszivattyú-állomásra mértek csapást, továbbá megsemmisítettek csempészés közben 1080 tartálykocsit - mondta Rudskoy, hozzátéve, hogy "ezek okozták az Iszlám Állam pénzügyi veszteségét."

Mikhail Mizintsev altábornagy, az orosz Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője szerdán arról számolt be, hogy


eddig 2 ezer harcost, 120 tonna lőszert és 250 gépjárművet szállítottak törökországi területekről az Iszlám Államnak valamint az an-Nuszra Frontnak.

"Egy dolog biztos: Az, hogy Törökország eme játszmája ártalmas, és jelentős hatással van az Európai Unió, valamint közel-keleti szomszédainak biztonságára" - jelentette ki Uzi Arad, az izraeli hírszerzés, a Moszad egykori vezetője az RT riporterének.

Erdogan: lemondok, ha Moszkva bizonyítja a vádakat

Recep Tayyip Erdogan ismételten visszautasította a Moszkva által megfogalmazott vádakat. "Törökország még nem vesztette el a lelkiismeretét, hogy terrorista szervezetektől kapjon olajat. Nem érzelmi indíttatásból fogunk cselekedni, hanem a nemzetközi diplomácia diktálta lépéseket teszünk" - mondta az államfő a török televízió élő adásában és megismételte egy korábbi nyilatkozatát miszerint

lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja az általa hangoztatott vádakat.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink