Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-12-01 08:00:00

A terroristáknál is veszélyesebb

Amíg a világ vezetői a klímaváltozás visszaszorításáról tárgyalnak a párizsi klímacsúcson, Pekingben az emberek szinte megfulladnak a mérgező szmog felhő alatt. Ha nem sikerül megoldást találni a klímaváltozásra, akár százmilliós tömeg kezdhet vándorlásba.

A terroristáknál is veszélyesebb

Peking légszennyezettsége jelenleg 22-szer nagyobb az egészségügyi határértéknél, ráadásul a város felett veszélyes, sűrű szmog réteg alakult ki.

A szálló port a részecskék átmérője szerint csoportosítják. A 2,5 mikronnál (PM 2,5) kisebbek a legveszélyesebbek, mivel ezek már egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen ürülnek ki a szervezetből.


Pekingben a múlt hétvégén a szálló por több mint 560 mikrogramm volt köbméterenként. 2013-ban januárjában még ennél is rosszabb volt a helyzet: a PM 2,5 mennyisége meghaladta a 900 mikrogrammot. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 25 mikrogramm feletti szintet már veszélyesnek tartja. Peking azonban még így sem szerepel Kína tíz legszennyezettebb levegőjű városa között.

A természetben is keletkeznek szálló por részecskék, például vulkánkitöréseknél, vagy erdőtüzeknél. Az emberi tevékenységek azonban jócskán hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez, főként a kétütemű motorok és a dízelmotorok üzemanyagának tökéletlen égéséből származó koromszemcsék miatt.

A halál íze és a szaga száll a levegőben

A kínai hatóságok szerint a légszennyezés legfőbb oka a tél kezdetével beindult széntüzeléses fűtés. De a gyárak gázkibocsátást is fokozottan fogják vizsgálni a környezetvédelmi ellenőrök, valamint a közutakon naponta váltva csak a gépjárművek fele közlekedhet. Shandong tartományban a hétvégén több száz méteren kellett lezárni az autópályát, mivel a látótávolság 200 méter alá csökkent. Az ilyen intézkedések sokat ártanak a gazdaságnak, és csak olyankor alkalmazzák őket, amikor Kína jobb képet akar mutatni magáról, például ha nagyhatalmak vezetői érkeznek oda látogatóba, vagy más jelentős események történnek az országban.

Észak-Kínát ismét belepte a sűrű, fojtó szmog, a pekingiek mobiltelefonjára kedden olyan értesítés érkezett, miszerint a levegő minősége egyre romlik, és a súlyos szennyezettség miatt a lakosságot védekezésre szólítják Sűrű, fojtogató szmog lepte be Kínát További képek

 

„A levegő borzalmasan piszkos.


Azt már megszoktuk, hogy egyes napokon a levegő nem túl jó, és nincs is igazán hatással a mindennapjainkra. De most már szinte érezni lehet a mérgeket a levegőben. 

Mégis kimegyek és találkozok a barátimmal, ez legalább eltereli a figyelmemet a halál ízéről és a szagáról” – mondta a Daily Mailnek Spencer Musick, pekingi lakos.

„A szmog ma egyszerűen elviselhetetlen” – nyilatkozta Alison Mercer, aki szintén Pekingben él. „Nem látod a szomszéd épületet a lakásodból. Mivel a légszennyezettség elérte a „veszélyes” szintet, mindenkinek azt ajánlják, hogy minimalizálja a szabadtéri tevékenységeket. Én is azt tervezem, hogy annyi időt töltök a lakásomban, amennyit csak lehet.”

A Greenpeace felmérése szerint a kínai városok közel 80 százalékában „jelentősen meghaladta” a nemzeti szabványok által meghatározott értéket a légszennyezettség.


Kínában a becslések szerint 2013-ban 9-10 milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe, majdnem kétszer annyi, mint Amerikában, és két és félszer több, mint az Európai Unió területén. 

Kínában 2030-ra ígérték a szennyezettség csökkentését, de legalább még egy évtizedig növekedésre kell számítani.

Galéria: rákkeltő szmog fojtogatja Kínát További képek

 Új-Delhiben, Indiában a légszennyezés szintén elérte a „veszélyes” szintet, a látótávolság pedig mindössze 200 méter. Mindkét ország vezetője részt vesz a párizsi klímacsúcson.

Százmilliók kelhetnek útra

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk korábbi kijelentése szerint a jelenlegi menekültválság csak „egy csepp a tengerben” ahhoz képest, ami a klímaváltozás miatt vár ránk.


„Ma is emberek millió vándorolnak, de az előrejelzések szerint a jövőben sokkal súlyosabbá válhat ez a probléma, és százmilliók kelhetnek útra”

– fejtette ki.

Az antropogén klímaváltozás megállítására tett intézkedésektől függetlenül fontos megjegyezni, hogy a Közel-Kelet, Észak-Afrika és más régiók is erősen túlnépesedtek. A termőföldek kapacitása nem bír el ennyi embert, ez pedig oda vezetett, hogy túlságosan is kihasználták a szárazföld ökoszisztémáját, például a túllegeltetések, vagy a hiányos öntözési gyakorlatok miatt. Szakértők szerint megismétlődhet a késői római korban lezajlott népvándorlás, amely során tömegesen menekültek Nyugat-Ázsiából Európába.

fotó: reutersFotó: Reuters

A klímaváltozás kapcsán egyre rémisztőbb híreket hallani arról, hogy 10-15 éves távlatban a Kárpát-medencét, és így hazánkat is mind szélsőségesebb időjárási anomáliák teszik majd próbára. Illés Zoltán, volt környezetvédelmi államtitkár az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben akár 8 Celsius fokos átlaghőmérséklet növekedésre is számítani lehet a Kárpát-medencében. Ebből szerinte az következik, hogy


Magyarországon egy év alatt tízszer több hőségriadó várható, mint a korábbi években.

 Szavait az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója is megerősítette.

2015 lehet a legmelegebb év

A párizsi klímacsúcson olyan új intézkedéseket akarnak hozni, amelyek segítségével visszaszorítható lesz a klímaváltozás és minimum 2 Celsius fok alatt tartható a globális átlaghőmérséklet-emelkedés. A konferencián részt vevő 195 ország a tervek szerint a közel két hetes tárgyalássorozat végén olyan megállapodást ír alá, amelynek segítségével egy új, globális, és jogilag kötelező érvényű összefogás jöhet létre az éghajlat védelmére.

Az 1997-es Kiotói Egyezmény óta ugyanis sokkal szélsőségesebb és forróbb lett a Föld éghajlata. Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem kutatója műholdfelvételeken alapuló kutatásai szerint Grönland és a Nyugat-Antarktisz jégtakarójából 5,5 trillió tonna olvadt el.

A Föld hőmérséklete 1997-ben új rekordot állított fel, amely azonban nem tartott sokáig, 1998-ban, 2005-ben, 2010-ben és 2014-ben is a korábbinál forróbb évek következtek. Valószínűleg idén is új rekord várható.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az ember által előidézett klímaváltozás hozzájárult napjaink számos időjárási katasztrófájához, mint például a hőhullámok, a hurrikánok és tájfunok, melyek több százezer ember életét követelik, így még a terroristáknál is veszélyesebbek. 

Ajánlom

További külföldi híreink