Nagyvilág

Erdogan már sajnálja, felfüggesztik a törökök vízummentességét - frissül

Átadták Törökországnak az orosz pilóta holttestét
november. 29. vasárnap 16:15

Törökországba szállították a szír-török határ közelében lelőtt orosz vadászgép pilótájának holttestét, amelyet még a nap folyamán átadnak Oroszországnak - közölte vasárnap Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

"A pilóta holttestét, aki életét vesztette a (török) légtér megsértése során, a múlt éjszaka átadták nekünk a szíriai határon" - mondta Davutoglu újságíróknak Ankarában, mielőtt elindult Brüsszelbe az európai uniós vezetőkkel tartandó csúcstalálkozóra.
    
Egy orosz diplomata a török hadsereg képviselőjével együtt vasárnap a török-szíriai határ mentén fekvő Hatay térségbe utazik, ahol átveszi Oleg Peskov alezredes holttestét.

Erdogan sajnálja
november. 28. szombat 13:02

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte sajnálatát szombaton amiatt, hogy egy török vadászgép négy nappal korábban lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját a szíriai határnál. Az államfő most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban jelentős feszültséget okozó incidens óta.

"Bár ne történt volna meg (az orosz gép lelövése), de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset" - mondta. Eközben az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy "a helyzet tisztázódásáig" halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba.

Törökországból kapnak fegyvereket?
november. 28. szombat 9:55

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Törökországból kap fegyvereket - közölte Valíd Muallem szíriai külügyminiszter pénteken Moszkvában, ezzel összegezve megbeszélését Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

"Törökország összejátszik a Szíria-ellenes terroristacsoportokkal ideológiai okokból, mivel Törökországban úgy tartják: ezek a csoportok egyfajta folytatásai az Oszmán Birodalomnak. Ankara továbbra is folytatja a szíriai és iraki területekről az IÁ által ellopott olaj exportját és szállítását más országokba. Törökországba szállítják a szíriai területen termesztett búzát és gyapotot is. Ezen felül az aleppói gyárakat és üzemeket szétszerelték, és újra felépítették török területen - mondta Muallem.

Több helyen tüntettek
november. 27. péntek 19:45

Oroszországban több helyen tüntettek Törökország ellen az orosz vadászbombázó e heti lelövése miatt, a pénteki megmozdulásokról aktivisták az interneten tettek közzé videofelvételeket. A Fekete-tenger északi partján, Törökországhoz közel fekvő Novorosszijszkban a felvételek szerint demonstrálók elégettek egy török zászlót a helyi török konzulátus épülete előtt.

A szintén a Fekete-tenger partján lévő, Oroszország által tavaly Ukrajnától annektált Krím félszigeten rendezett tüntetése résztvevői Recep Tayyip Erdogan török elnök portréjával ellátott szalmabábút gyújtottak lángra az internetre feltöltött videók tanúsága szerint. Szentpéterváron öt tüntetőt őrizetbe vettek a helyi hatóságok, miután a török főkonzulátust tojással dobálták meg, és festékkel öntötték le - közölte az orosz média.

Putyin nem beszél Edogannal
november. 27. péntek 16:38

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar beszélni Recep Tayyip Erdogan török államfővel, mivel Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a lelőtt Szu-24-es vadászbombázó lelövéséért - közölte pénteken Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.

Felfüggesztik a törökök vízummentességét
november. 27. péntek 15:17

Oroszország január 1-jétől felfüggeszti a törökök vízummentességét - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Törökország együttműködik Oroszországgal
november. 27. péntek 14:28

A török miniszterelnök szerint Törökország együttműködik Oroszországgal az orosz vadászgép lelövése nyomán támadt feszültségek enyhítéséért. Ahmet Davutoglu a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki számának véleményrovatában megjelent cikkében hangsúlyozta: nem irányult és továbbra sem irányul egyetlen adott ország ellen az a tény, hogy Törökország "saját légterében" lelőtt egy "azonosítatlan" repülőgépet. A török fél az érvényes szabályok alapján járt el felségterülete integritásának védelmében. A török felségterület védelmét szolgáló intézkedések változatlanul érvényben vannak, de Törökország kész együttműködni szövetségeseivel és Oroszországgal is a feszültség mérséklése végett - írta a török kormányfő.

Putyin és Erdogan a klímacsúcson találkozik
november. 27. péntek 13:30

A szíriai konfliktusban érintett nyugati országok nem akarnak egységes szövetséget létrehozni Oroszországgal - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön - a Kremlben folytatott megbeszélésük után - közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy megállapodtak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről.     
A török elnöki hivatal nevük elhallgatását kérő tisztségviselői közben bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török államfő valószűnűleg találkozik a jövő héten a párizsi klímakonferencia keretében, de a tárgyalások időpontját még nem tűzték ki.

Nem repülnek török gépek Szíriába
november. 27. péntek 10:05

 Ankara leállította a török légierőnek a szíriai légtérben végrehajtott berepüléseit, amelyek az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek részét képezik - írta pénteken a Hürriyet című török napilap.

Az újság értesülései szerint a döntést "Oroszországgal egyetértésben hozták meg", és Moszkva állítólag szintén "leállította a török határ közelében folytatott saját légi műveleteit".

Putyin: ipari méretekben csempészik a véres olajat Törökországba
november. 27. péntek 8:49

Ipari méretekben zajlik az olajcsempészet az Iszlám Állam uralta területekről Törökországba, ezt pedig le kell állítani - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök Francois Hollande francia elnök társaságában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. "Olajszállító teherautókkal zajlik a szállítás, melyek végeláthatatlan sorokban állnak" - mondta Putyin emlékeztetve arra, hogy a problémáról már szó esett a néhány hete tartott G20-as csúcson is, ahol az orosz elnök légifelvételekkel bizonyította a fekete kereskedelmet.

"Éjjel-nappal szállítanak Törökországba. Ipari méretekben zajlik az olajkereskedelem a terroristák által megszállít szíriai területekről, amit pontosan látunk a levegőből" - fogalmazott az orosz elnök, hozzátéve, hogy ez az illegális olajkereskedelem ártatlan emberek életébe kerül és ellentmond a nemzetközi jognak is. "Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata szerint tilos olajat vásárolni a terroristáktól, mert ezekben a hordókban nem csak olaj van, hanem az állampolgáraink vére is, ugyanis a terroristák ebből a pénzből fegyvereket, lőszert vásárolnak, majd véres merényleteket követnek el" - mondta.