Nagyvilág

Csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben – frissül

Megemlékezést tartanak a franciák
november. 27. péntek 10:50

Két hete történt a 130 áldozatot követelő párizsi mészárlás. A Les Invalides-nél most nagy megemlékezést tartanak, ahol jelen van Francois Hollande is és az áldozatok hozzátartozói. 

Az eseményen elénekelték a Marseille-t és felolvasták hangosan az áldozatok nevét és életkorát. 

Németországban vették a fegyvereket
november. 27. péntek 10:02

Több fegyvert Németországból szerezhettek be az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet két héttel ezelőtti párizsi támadásait elkövető merénylők - írta a Bild című német lap pénteken.

A Bild szerint a német hatóságok letartóztattak egy 34 éves férfit, akinek okostelefonján négy e-mail arról tanúskodik, hogy értékesített fegyvereket egy "párizsi arabnak".
    
A laphoz eljutott ügyészségi dokumentumok alapján két kínai gyártmányú AK 47-es, és két jugoszláv gyártmányú Zastava M70-es gépkarabélyról van szó. A francia hatóságok szerint a fegyvereket használták a november 13-i párizsi merényletekben.
    
A feltételezett fegyverkereskedő - Sascha W. - az eddigi adatok alapján november 7-én adhatta el a gépkarabélyokat.

A francia külügyminiszter bevenné a koalícióba Aszadot
november. 27. péntek 9:41

A szíriai rezsim erői is csatlakozhatnának az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni szövetséghez - közölte Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken a RTL rádióban.

"Az IÁ ellen kétféle intézkedés lehetséges: a légitámadások és a szárazföldi erők. Ez utóbbiaknak nem a mi katonáinkból, hanem az (ellenzéki) Szabad Szíriai Hadsereg fegyvereseiből, a szunnita arab harcosokból, és - miért is ne? - a rezsim erőiből kell állniuk" - mondta a miniszter, aki első ízben beszélt arról, hogy Bassár el-Aszád elnök hadserege is csatlakozhatna a dzsihadisták elleni szövetséghez.
    
A szárazföldi műveletek végső céljának a nyugati hatalmak és Oroszország által végrehajtott légicsapásokkal együtt az Iszlám Állam teljes megsemmisítésének kell lennie - hangsúlyozta Laurent Fabius. 

Nézze meg az ATV összefoglalóját
november. 26. csütörtök 21:00

Fegyveres rendőrök biztosítják a tenisz kupát
november. 26. csütörtök 20:52

A világ legjobb teniszezői csapnak össze ezen a hétvégén a rangos Davis-kupa döntőjén. Az eseménynek Gent ad otthont, amely csak 55 kilométerre van a belga fővárostól. A Belgium és Nagy-Britannia közti mérkőzésre érkező rajongóknak Brüsszelen keresztül kell eljutniuk az úti céljukig. Brüsszelben ma négyesről hármasra, azaz „nagyon komolyról” „komolyra” csökkent a készültségi szint. Manuel Gonzalez Mugica a genti rendőrség szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a háromnapos teniszverseny idején további biztonsági intézkedések lesznek érvényben. A helyszínt fegyveres rendőrök fogják biztosítani, a stadionon belül pedig civil ruhás rendőrök fognak vigyázni a nézőkre és a versenyzőkre. Ezen kívül drogkereső kutyákat is bevetnek, a szurkolók pedig semmilyen táskát nem vihetnek be.

A belga miniszterelnök megerősítette a hírt
november. 26. csütörtök 20:46

A terrorfenyegetettségi szint csökkentéséről szóló sajtóértesüléseket Charles Michel belga miniszterelnök megerősítette, és közölte, a várost fenyegető támadások lehetősége továbbra is komoly, de nem "azonnali". Sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a rendőrök és katonák az utcán maradnak, de a metró - amelyet részben megnyitottak szerdán - pénteken már teljes egészében működni fog.Fotó: ReutersFotó: ReutersFotó: Reuters

Egyre több párt támogatja a terrorellenes paktumot
november. 26. csütörtök 20:10

Belpolitikai összefogás alakult ki Spanyolországban a két héttel ezelőtti párizsi merényletek hatására; csütörtökön újabb politikai pártok csatlakoztak ahhoz a terrorellenes paktumhoz, amelyet még februárban fogadott el a kormány és a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialista párt. Ezzel kilencre nőtt az együttműködő pártok száma.

A paktum kimondja, hogy szükséges a büntetőtörvénykönyv módosítása, amellyel újraértelmezik a terrorista bűncselekményeket és belefoglalják a toborzásban, kiképzésben való részvételt, a dzsihadista propaganda terjesztését az internetes közösségi oldalakon, valamint a közreműködést a terroristák harcba küldésében. A megállapodás értelmében a halált okozó terrorista cselekmények mindig a kiszabható legszigorúbb büntetést vonják maguk után. A szöveg egyebek mellett kitér az Európai Unióval való együttműködés fokozására is.
    
Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter az aláírást megelőző találkozón hangsúlyozta a politikai egység jelentőségét, amely alapvető a terrorizmus elleni küzdelemben. "Ahogy a paktum szövege is kimondja, az erő a törvényben és az egységben van" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a továbbiakban is nyitott a csatlakozás lehetősége minden párt számára.

Jorge Fernandez Diaz. Fotó: Reuters
    
A paktumot februárban, egy hónappal azután fogadta el a két legnagyobb spanyol párt, hogy Párizsban dzsihadista terroristák megtámadták a Charlie Hebdo nevű lap szerkesztőségét, és 12 embert meggyilkoltak. Később csatlakozott a megállapodáshoz a konzervatív Asztúriasz Fórum, a keresztényszociális Navarrai Népi Szövetség és a jobbközép Kanári-szigeteki Koalíció.

A berlini rendőrség őrizetbe vett két iszlamistát
november. 26. csütörtök 19:50

Őrizetbe vette a berlini rendőrség terrorista támadás kitervelésével vádolt két iszlamistát egy mecset csütörtöki átkutatása előtt - közölte Patricia Braemer rendőrségi szóvivő. Az akciók két berlini kerületben zajlottak. A Berlin-Charlottenburg negyedben lévő mecsetet azután kutatták át, hogy a német főváros Britz nevű kerületében őrizetbe vettek egy 28 és egy 46 éves férfit. A német ügyészség súlyos, államellenes bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt indított eljárást ellenük.

Fotó: Reuters
Egyelőre nem tudni, hogy a férfiak pokolgépes merényletet akartak-e elkövetni, illetve külföldi állampolgárok-e. A rendőrség annyit közölt, hogy a két férfi nem Berlinben született. Autójuk átkutatása során "gyanús tárgyat" - egy táskát - találtak, amelyet még vizsgálnak és elővigyázatosságból több lakóházat is kiürítettek a környéken. A helyszínen tűzszerészek is voltak.
Fotó: Reuters
A mecsetben egyelőre nem találtak veszélyes tárgyakat, de a helyiségekben kereső kutyákkal folytatják a kutatást a rendőrségi egységek. A Bild című német lap szerint a nyomozók korábban olyan értesüléseket kaptak, hogy a Sophie-Charlotten-Strassén lévő mecsetben merényletet terveznek.

Csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben
november. 26. csütörtök 17:38

A legmagasabb fokozatról, négyesről hármasra csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben csütörtökön, közel egy héttel azután, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet párizsi támadásait követően a legmagasabb szintre emelték a készültséget - jelentette a belga nemzeti hírügynökség. Brüsszelben ezáltal "nagyon komoly"-ról "komoly"-ra csökkent a készültségi szint: ez ugyanaz, mint ami az ország többi részében érvényben van.
A nemzeti válságkezelő központ egyelőre nem kommentálta az eseményt. A terrorfenyegetettségi szint csökkentését a kormány szóvivője sem tudta még megerősíteni.

Átkutatták a brüsszeli nagymecsetet
november. 26. csütörtök 17:00

Tűzoltók és vegyifegyver szakértők kutatták át a brüsszeli nagymecsetet, miután anthraxhoz hasonló, gyanús fehér port találtak az épületben. A Reuters helyszíni tudósítója azt mondta, hogy tucatnyi rendőr biztosította helyszínt, amely a Belgiumban élő muszlimok vallási és kulturális központjának számít. Az eset azért is lényeges, mert a szaúdi pénzből felépített mecset mindössze 200 méterre van az Európai Bizottság épületétől.Fotó: ReutersFotó: Reuters