Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-11-23 10:56:00

Friss kutatás: félmillió brit muszlim egyetért a párizsi mészárlással

Egy friss felmérés szerint 5-ből 1 brit muszlim szimpatizál azokkal, akik az Iszlám Állam oldalán harcolnak Szíriában. Több százezerre tehető azok száma, akik támogatják a dzsihadista terrorszervezet működését.

Friss kutatás: félmillió brit muszlim egyetért a párizsi mészárlással
Forrás: Daily Mail

Ötből egy brit muszlim szimpatizál azokkal, akik Szíriába utaztak az Iszlám Állam oldalán harcolni - derült ki a The Sun által készített kutatás alapján. 

Több mint 5 százalékuk "nagyon" szimpatizál azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyva az Egyesült Királyságot a terrorszervezethez csatlakoznak. A másik 14 és fél százalék "valamennyire" szimpatizál velük.

A fiatal muszlimok körében ez az arány még magasabb, a 18-34 év közöttiek több mint negyede támogatja az Iszlám Állam kötelékében való harcot. 

A kutatást azt követően készítették, hogy Párizsban az Iszlám Államhoz köthető terroristák 130 ember életét követelő merénylet-sorozatot hajtottak végre. 

forrás: the sunForrás: The Sun

"Nyilvánvaló, hogy Nagy-Britanniának ki kell húznia a fejét a homokból és tennie kell az országban működő szélsőségesség és radikalizáció ellen" - fogalmazott London vezető munkáspárti képviselője Sadiq Khan. 

A kutatás azt is kimutatja, hogy a 2,7 milliós brit muzulmán közösség többsége azonban a mérsékelt iszlám híve. 38 százalékuk viszont úgy véli, hogy a muszlimoknak nem kell elítélniük az Iszlám Állam által elkövetett terrorcselekményeket. 

"Amikor elítéljük ezeket a cselekményeket, akkor indirekt módon felelősséget vállalunk azokért, miközben nekünk semmi közünk hozzájuk. Ők nem az iszlámot képviselik" - vélekedett Omar Elhamdoon, a Brit Muszlim Szövetség képviselője. 

A The Sun kutatása azt is kimutatta, hogy a terrortámadásokat követően valamelyest csökkent az Iszlám Államot támogatók száma. A Sky News által készített márciusi felmérés szerint még 28 százalékuk támogatta a fiatal fanatikusokat. 

forrás: the sunForrás: The Sun

A muszlim képviselő szerint azok az emberek, akik visszatértek Szíriából "bizonyára kiábrándultak abból, amit láttak és hiányzott nekik a Britanniában tapasztalt kényelem".

A 2011-es adatok szerint a szigetországban jelenleg 2,7 millió muszlim él, ami azt jelenti, hogy mintegy 500 ezer brit muszlim támogatja a dzsihadistákat. 

17 százalékuk azt mondja, hogy a vallásuk sokkal fontosabb, mint az, hogy ők brit állampolgárok. Közel egymillió brit muszlim gondolja úgy, hogy a nyugati hadműveletek és Irak megszállása a felelős az Iszlám Állam támadásaiért. 

A The Sun által megrendelt telefonos reprezentatív felmérés során 1003 embert kérdeztek meg.

atv.hu / The Sun / Daily Mail

Ajánlom

További külföldi híreink