Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-11-23 07:08:00

12 év után leváltották a baloldali kormányt Argentínában

Mauricio Macri, a jobbközép irányzatú ellenzéki összefogás jelöltje nyerte meg az argentin elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját.

12 év után leváltották a baloldali kormányt Argentínában
Mauricio Macri és családja / Reuters

Riválisa, Daniel Scioli, a kormányzó balközép Front a Győzelemért (FpV) nevű párt jelöltje elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek, miután a beérkező részeredmények alapján az országos választási bizottság vezetője kijelentette: az adatok egyértelmű trendet mutatnak. A szavazatok 75 százalékának összeszámlálására alapján Macri 53 százaléknál többet, Scioli 47 százaléknál kevesebbet kapott. A végleges szavazati arányok csak később válnak ismertté.

Az egy hónappal ezelőtt tartott első fordulóban szoros eredménnyel még Scioli kapta a legtöbb voksot, az elmúlt napokban készült közvélemény-kutatások szerint azonban a két jelöltre szűkült versenyben Scioli támogatói már 8-10 százalékkal kevesebben voltak Macri híveinél.

mauricio macri / reutersMauricio Macri / Reuters

A megválasztott új argentin elnök "revans nélküli korszakváltást" ígért a győzelméről szóló hír vétele utáni első beszédében. Elemzők szerint Macri elnök alatt várhatóan az Egyesült Államokhoz és Európához fűződő kapcsolatok szorosabbá tétele válik az ország egyik prioritásává.

Macri győzelme az elmúlt 12 év baloldali dominanciájának vet véget Argentínában. A megválasztott új elnök a várakozások szerint az üzleti körök kedvében járó politikát kíván folytatni.

A második forduló előtti tévévitában a Cristina Kirchner leköszönő államfő által támogatott Daniel Scioli "az országot fenyegető veszélynek" nevezte Macrit és gazdaságpolitikai nézeteit. Ő viszont azzal vádolta ellenfelét, hogy "hazudik" az argentinoknak, és azt vetette a kormány szemére, hogy eljátszotta az ország hitelét.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink