Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-11-13 23:40:00

Vegyvédelmi öltözetet loptak egy párizsi kórházból - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

Újabb támadásokkal fenyegette meg a francia fővárost az Iszlám Állam. Manuel Valls szerint vegyi támadástól is kell tartani. Vasárnapra Brüsszel elnéptelenedett, miután a belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását, és szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban. Hétfőn zárva maradnak az iskolák, az egyetemek és a metró. Az egyik párizsi terrorista a városban bujkálhat.

 • Újabb öt embert vettek őrizetbe Belgiumban

  november 23.hétfő 14:37

  A belga rendőrség újabb öt embert vett őrizetbe hétfőn a feltételezett terroristák ellen előző nap indított hatósági akció keretében. A vasárnap este indított műveletek részeként hétfőn további öt házkutatást hajtottak végre a brüsszeli és kettőt a liége-i régióban. Ezek során fogták el az öt gyanúsítottat - derült ki a szövetségi ügyészség közleményéből. 

  A reggeli hatósági fellépéssel így 21-re nőtt a vasárnap este óta Belgiumban őrizetbe vett feltételezett szélsőségesek száma, de az ország első számú körözött személye, a november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényletsorozat egyik elkövetőjének tartott Salah Abdeslam továbbra is szökésben van. "Világos, hogy a (terrorellenes) akció még nem ért véget" - hangsúlyozta hétfőn Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF francia nyelvű közszolgálati adónak nyilatkozva.

 • 3 napos gyász Maliban

  november 23.hétfő 13:12

  Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére.

  A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is.
      
  A nyomozás több szálon folyik, egyelőre nem ismert a támadók pontos száma és állampolgársága. A Radisson Blu szállodában végrehajtott túszejtés elkövetését két különböző dzsihadista szervezet is magára vállalta.
      
  A szállodába péntek reggel behatoló fegyveresek mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul. A mali katonaságnak a francia különleges erők, amerikai ügynökök és az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) segítségével sikerült számos túszt kiszabadítania.
      
  A mali kormány által közölt "végleges" adatok szerint a támadásban 19 ember halt meg, 18 szállóvendég (közöttük 14 azonosított külföldi) és egy mali csendőr, két támadót szintén megöltek. A MINUSMA szerint 22 ember halt meg, köztük két támadó.

 • Több mint ezer házkutatás Franciaországban

  november 23.hétfő 13:09

  A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt tíz napban 1072 helyen tartottak házkutatást, 139 embert állítottak elő, közülük 117-et vettek őrizetbe - tudta meg hétfőn hivatalos forrásokból a Le Monde című napilap.

  A prefektusok 253 ember ellen rendeltek el házi őrizetet, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön. A házkutatások során 201 fegyvert foglaltak le és 77 helyen találtak kábítószert.
      
  Ezek a házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására.
      
  Tíz nappal a terrorakciókat követően hétfőn lesznek az első temetések. A 130 áldozat 29 városból származott, és 25-en közülük külföldiek vagy kettős állampolgárok mintegy húsz országból, többségük 20 és 35 év közötti fiatal. Francois Hollande francia államfő részvételével a nemzeti megemlékezést pénteken tartják Párizsban, az Invalidusok udvarán.

 • Hogyan harcolnának az IÁ-val az amerikai elnökjelöltek?

  november 23.hétfő 11:52

  A párizsi mészárlást követően a jövő évi elnökválasztásra készülő amerikai elnökjelölt-aspiránsok sorra nyilatkoztak arról, hogy ők miként szállnának szembe az Iszlám Állammal. 

  Összeállításunkat itt olvashatják. 

 • Minden ötödik brit muszlim támogatja az IÁ-t

  november 23.hétfő 11:50

  A The Sun friss felméréséből kiderült, hogy 5-ből egy brit muszlim támogatja azokat, akik az Iszlám Államhoz csatlakozva harcolnak Szíriában. A 2,7 milliós brit muzulmán közösségből tehát 500 ezer fölé tehető azoknak a száma, akik valamelyest szimpatizálnak a terrorszervezet rémtetteivel. 

  További részletek itt.

 • Cameron: Nagy-Britanniának is bombáznia kell az IÁ-t

  november 23.hétfő 10:43

  David Cameron brit miniszterelnök az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget hétfőn Párizsban, s jelezte, hogy hazájának is légicsapásokat kell intéznie a terroristák állásaira Szíriában.

  david cameron és francois hollande (forrás: reuters)David Cameron és Francois Hollande (Forrás: reuters)

  "Határozottan támogatom (Francois) Hollande elnök döntését az Iszlám Állam szíriai bombázásról. Az a határozott meggyőződésem, hogy Nagy Britanniának is ezt kell tennie" - mondta a brit miniszterelnök a francia elnökkel folytatott megbeszélést követően az Élysée-palotában. "Közös veszéllyel állunk szemben. A világnak össze kell fognia a terrorfenyegetettség elleni harcban" - hangsúlyozta David Cameron.

 • Cameron és Hollande a Bataclan előtt emlékeztek

  november 23.hétfő 10:40

  Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök együtt emlékezett meg hétfő reggel Párizsban a Bataclan koncertterem előtt a 130 áldozatot szedő, november 13-i merényletek áldozatairól, mielőtt a terrorizmus elleni közös fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről kezdtek megbeszélést.

  A francia elnöki hivatal tájékokoztatása szerint a két ország vezetője egy-egy szál rózsát helyezett el a merényletsorozat azon helyszínén, ahol három öngyilkos merénylő 89 embert ölt meg. Elkísérte őket Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere. 

  President Hollande and I stood shoulder to shoulder outside the Bataclan Cafe in Paris.

  Szerző: David Cameron2015. november 22.

  Francois Hollande és David Cameron ezt követően az Élysée-palotában tárgyalóasztalhoz ült, hogy egyeztessenek Nagy-Britannia esetleges csatlakozásáról a katonai koalícióhoz, amely az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait bombázza Szíriában.

 • Erőszakba torkollt egy menekültpárti tüntetés Párizsban

  november 23.hétfő 10:21

  Összecsaptak Párizsban a rendőrök és a demonstrálók, miután a tüntetés megszervezése megsértette a rendkívüli biztonsági intézkedéseket a francia fővárosban.

  A hatóságoknak paprika sprayvel és gumibottal kellett oszlatniuk a tömeget. 

 • A párizsi események megfektették a francia szolgáltatási ágazatot

  november 23.hétfő 09:53

  A november 13-i párizsi merényletek nyomán lassulhatott a növekedés Franciaország szolgáltatási ágazatában novemberben, de a magánszektor az előzetes adatok szerint így is bővült, köszönhetően a feldolgozóipar javuló teljesítményének is - ezt mutatják a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek (BMI) novemberi előzetes adatai.

  Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza a felmérést kommentálva rámutatott, hogy a szolgáltató szektorban a bővülés lassulása alapvetően a párizsi merényleteknek tudható be. A felmérésben részt vevő szolgáltatási vállalkozásoknak a 60 százaléka, a feldolgozóipari cégeknek pedig 52 százaléka a merényletek után juttatta el a kitöltött kérdőíveket a Markitnak. 
      
  Az utóbbi pár negyedévben a felmérések a francia gazdaság teljesítményének fokozatos javulásáról tanúskodtak. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a párizsihoz hasonló terrortámadásoknak általában nagyon rövid távú hatásai vannak. A negyedik negyedévben a turizmus és a kiskereskedelem teljesítményét valószínűleg visszavetik a merényletek.

 • Elfogták a terroristákat bújtató bandavezért

  november 23.hétfő 08:53

  Letartóztatták Jawad Bendaoudot, a párizsi merényletsorozat elkövetőinek bújtatóit. A férfi segített elrejtőzni a terroristáknak a Saint-Denis-i apartmanban, amelyet a francia kommandósok a múlt héten megrohamoztak. 

  Bendaoud pár éve egy tizenéves fiúnak egy húsvágóval elvágta a torkát. Miután kiengedték a börtönből hírhedt bandavezér lett. Drogkereskedelemmel és pénzbehajtással foglalkozott. 

  Erről részletesebben itt olvashat. 

 • Vegyi ruhákat loptak el egy párizsi kórházból

  november 23.hétfő 06:43

  Vegyvédelmi eszközök tűntek el a minap egy párizsi közkórházból - jelentette az AP amerikai hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön kijelentette a nemzetgyűlésben: a november 13-án végrehajtott párizsi merényletek után fennállhat a vegyi, illetve baktériumtámadás veszélye.

  manuel valls (forrás: reuters)Manuel Valls (Forrás: reuters)

  A Necker kórház ugyanazon a napon tett hivatalos bejelentést, miszerint szerdán "korlátozott számban" eltűntek olyan védőöltözékek az egyébként zárt, csak kód ismeretében nyitható tároló helyiségből, amilyeneket az ebolafertőzötteket ellátó személyzet szokott használni. 

  a necker kórház (forrás: reuters)A Necker kórház (Forrás: reuters)
  Hivatalos részről nem erősítették meg azokat a médiahíreket, miszerint egy tucat hermetikusan zárható ruházat, továbbá három tucat különleges, vegyi anyagoknak ellenálló csizma, kesztyű, illetve antibakteriális maszk hiányzik a készletből.

 • 16 embert kapcsolt le a belga rendőrség

  november 23.hétfő 06:23

  Tizenhat embert vett őrizetbe a belga rendőrség a feltételezett terroristák elleni, vasárnap esti razziák során - közölte az ország főügyésze.

  Öszesen 19 hatósági akciót hajtottak végre Brüsszelben, három házat pedig a belga fővárostól 55 kilométerre délre fekvő Charleroiban vizsgáltak át. Brüsszelben lövést adtak le a rendőrök egy járműre, de nem világos, hogy az abban ülők kapcsolatban voltak-e a keresett személyekkel.
      
  Salah Abdeslamot, akit a párizsi merényletek egyik elkövetőjének tartanak, ezúttal sem találták meg.

 • Iszlamista kapcsolatok: 6 férfit kihallgattak Cipruson

  november 23.hétfő 06:21

  A ciprusi rendőrség kihallgatott vasárnap hat, franciául beszélő férfit, "iszlamista kapcsolatok" gyanújával.

  A 25 és 32 év közötti hat fiatalember szombaton érkezett a ciprusi Larnacába a svájci Baselből egy "fapados" légitársaság járatával. A repülőtéren rögtön őrizetbe vették őket, mert a Interpol azt jelezte, hogy közülük hárman - két török és egy algériai származású - "közel állhat iszlám mozgalmakhoz".
      
  A hat fiatalember azt állítja, hogy üdülni érkeztek Ciprusra. 
      
  A CNA ciprusi hírügynökség azt valószínűsítette, hogy hétfőn mind a hat személyt visszaküldik Svájcba.

 • Bombafenyegetés Prágában

  november 23.hétfő 06:20

  Névtelen bombafenyegetés miatt kiürítették és lezárták vasárnap este a prágai főpályaudvart.

  A rendőrség átvizsgálta az egész épületet és a vágányokon leállított vonatokat. Az oda tartó szerelvényeket más pályaudvarokra irányították át.
      
  A CTK cseh hírügynökség rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy egy személyt őrizetbe vettek. Egyelőre nem ismeretes, hogy valós volt-e a fenyegetés, vagy csak rossz tréfát űzött valaki a hatóságokkal.

 • Salah Abdeslamot keresik, bátyja a közszolgálati tévében nyilatkozott

  november 22.vasárnap 22:23

  A belga hírműsorok rendszeresen ismétlik Belgium első számú kőrözött személye, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam fényképét és a rendőrség elfogatóparancsát. A francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió, az RTBF vendége volt vasárnap Mohamed Abdeslam, a keresett terrorista testvére, aki elmondta, hogy családja az utóbbi időben sem vett észre rendkívülit Salah viselkedésében. Mohamed szerint testvére nagyon erős külső befolyás hatására cselekedhetett és arra kérte, hogy adja fel magát.

 • Bakondi: Magyarország fenyegetettsége nem nőtt

  november 22.vasárnap 21:06

  Magyarországon semmi nem indokolja a már elrendelt terrorfenyegetettségi készültség fokozatának növelését - közölte Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója vasárnap este az állami  televízió M1 aktuális csatornán.

  bakondi györgyBakondi György

  A főtanácsadó hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is a párizsi merényletek után bevezetett, úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszere van érvényben, hiszen a kormánynak nincs információja az ország esetleges megtámadásáról. Bakondi szerint ez a készültségi fokozat mindaddig nem is csökkenhet, amíg Európa nem tudja megállítani a tömeges migrációt, továbbá nem számolták fel a kontinensen működő terrorista gócpontokat.

 • Rendőrőrsöket fenyegethettek meg

  november 22.vasárnap 20:53

  Feltételezések szerint Brüsszelben rendőrőrsöket érhetett fenyegetés, ezért zártak le több utcát is, írja az Index.  A Rue du Midinél pont a lezárt részen van a kapitányság. 

 • Újabb terroristáról derült ki, hogy a menekültekkel jött

  november 22.vasárnap 20:46

  A BBC úgy értesült, hogy az egyik párizsigyi merénylő szintén a menekülthullámmal érkezett Európába: Görögországban lépett be a kontinensre. Az M. al-Mahmod néven azonosított férfi a Stade de France stadionnál robbantó három terrorista közül az egyik. A BBC szerint Leros szigetén lépett be október 3-án, csakúgy, mint a stadionnál robbantó másik dzsihádista, Ahmad al-Mohammad.

  a stade de france stadion (forrás: reuters)A Stade de France stadion (Forrás: reuters)

 • A francia rendőrség a lakosság segítségét kéri

  november 22.vasárnap 20:35

  A francia rendőrség szemtanúk segítségét kérte vasárnap este a múlt heti párizsi merényletek során a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant harmadik öngyilkos merénylő azonosításához. Ennek érdekében közzétették az elkövető fotóját.

  A rendőrség pénteken azt közölte, hogy a harmadik merénylőt, hasonlóan ahhoz a kamikázéhoz, aki mellett egy hamis szíriai útlevelet találtak, Görögországban regisztrálták október 3-án. A két férfi együtt érkezett Európába. A szíriai dokumentumokkal beutazott merénylő fotóját már korábban közzétették, de a rendőrség azóta sem tudta a személyazonosságát megállapítani.

 • Rendőrök kísértek ki egy embert

  november 22.vasárnap 20:16

  A rendőrség lezárt egy utcát Brüsszel központjában, és az utcában lévő étteremből valakit kikísértek az egyenruhások.

 • Antiterrorista akció Brüsszelben

  november 22.vasárnap 20:10

  Rendőrségi művelet, antiterrorista akció zajlik Brüsszel főterén, a Grand Place-on. A hatóság arra kérte az embereket, hogy maradjanak távol az ablakoktól.

  (forrás: reuters)(Forrás: reuters)

  A főtér továbbra sincs lezárva, bár több közeli utcában is rendőri akció zajlik.

 • Többen egy étteremben rekedtek

  november 22.vasárnap 20:04

  A Brüsszel központjában lezárt területen többen egy étteremben rekedtek. „A rendőrök azt kérték, hogy fejezzük be a vacsorát, és álljunk össze egy csoportba, úgy várjuk a jelzésüket, hogy mikor mehetünk ki" – mondta egy szemtanú a belga RTL-nek.

 • Zár alá vontak egy hotelt

  november 22.vasárnap 20:00

  Katonák lepték el a brüsszeli Radisson Blu hotelt: a bejáratnál és a recepciónál is fegyveresek őrködnek.

  (forrás: reuters)(Forrás: reuters)

 • Nem mehetnek ki a szállodákból

  november 22.vasárnap 19:54

  Több szállodából nem engedik ki a vendégeket az utcára Brüsszelben. A Channel4News riporterének szállodája a Rue du Midihez képest az ellenkező irányban van több utcányira, ők sem hagyhatják el a hotelt. Egy katona az épületben azt mondta nekik, hogy valós veszély miatt nem engednek senkit se ki, se be.

 • Az uniós intézmények nyitva lesznek

  november 22.vasárnap 19:30

  A Le Soir információi szerint az európai uniós intézmények működni fognak és nyitva lesznek hétfőn. Folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, és megteszik a szükséges lépéseket.

 • Lezárták a Rue Midi elejét

  november 22.vasárnap 19:24

  A főtértől egy sarokra rengeteg rendőr jelent meg Brüsszelben, lezárták a Rue Midi elejét. A járműveket és a gyalogosokat is visszafordítják.

  A rendőrök közt kommandósok is vannak, és a környéken lévő katonák is felvették a sisakjukat. A főtérre továbbra is be lehet menni.

 • Zárva lesznek az iskolák Brüsszelben

  november 22.vasárnap 19:02

  Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy továbbra is közvetlen veszély fenyegeti az országot, és attól tartanak, hogy a párizsihoz hasonló merényleteket tervezhetnek Brüsszel több pontján is. Éppen ezért megerősítik a rendőri jelenlétet az utcákon, és maradnak a katonák Brüsszelben.

  A francia rendőrséggel szemben nem tiltották be a tömegrendezvényeket, de azt kérik, hogy minél kevesebbet tartsanak a városban. Az iskolák és az egyetemek hétfőn zárva lesznek, és az eredeti tervekkel ellentétben nem indul el a metróközlekedés.

  charles michelCharles Michel

  A nemzetbiztonsági tanács ülésén úgy döntöttek, hogy marad a legmagasabb szintű készültség Brüsszelben, az ország többi részén pedig továbbra is hármas fokú riasztás lesz.

  A riasztási szintet hétfő délután újra felülvizsgálják.

 • Gázsprayt fújtak a tüntetőkre

  november 22.vasárnap 18:40

  Gázsprayt fújtak a rendőrök a tüntetőkre, akik Párizsban a Bastille téren a menekültek mellett demonstrálnak. Korábban dulakodás is volt. A francia rendőrség tömegrendezvényekre vonatkozó tiltása ellenére tartották meg a szimpátiatüntetést.

 • Rendkívüli sajtókonferenciát tart a belga miniszterelnök

  november 22.vasárnap 18:26

  Este hétkor rendkívüli sajtókonferenciát tart Charles Michel belga miniszterelnök - írja a BBC.

 • Őrizetben marad a párizsi lakás kiadója

  november 22.vasárnap 18:20

  Francia sajtóértesülések szerint újabb 24 órára őrizetben marad Jawad Bendaoud, aki kiadta a saint-denis-i lakását a párizsi támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoudnak.

  jawad bendaoudJawad Bendaoud

  Bendaoud azt mondta, hogy egy barátja kérte meg, hogy két ismerősének adjon szállást néhány napra. „Mondtam, hogy nincs matrac, de azt mondták, ez nem gond” – állította a kihallgatásán, hozzátéve, hogy csak vizet kértek tőle, és hogy nyugodtan imádkozhassanak.

 • Szigorítások a szerb határnál

  november 22.vasárnap 18:06

  Több szigorú biztonsági intézkedést is bevezetett a szerb hatóság a párizsi merényletek óta az érkező menekültekkel szemben. Mindenkit és minden csomagot alaposan átvizsgálnak. A határra pedig katonákat és páncélosokat vezényeltek.

 • Átirányítottak egy gyanús repülőgépet

  november 22.vasárnap 17:56

  Gyanúsan viselkedett egy Indianapolisból Los Angelesbe tartó repülőgép, ezért átirányították Kansasbe. Az FBI őrizetbe vett három embert, a gép a kihallgatások után továbbindult.

 • Bombák is voltak a támadóknál

  november 22.vasárnap 17:49

  Az AP információi szerint kalasnyikovok, robbanószerek és rengeteg lőszer volt a támadóknál, amikor pénteken betörtek a bamakói hotelbe. A hét órán át tartó ostrom alatt azonban nem használták a gránátokat és a robbanószereket.

  A hatóságok még több mint három embert keresnek, akiknek a feltételezések szerint közük lehetett a támadáshoz.

 • Bombariadó volt egy belga tévénél

  november 22.vasárnap 17:21

  A Brüsszel melletti Vilvorde-ban bombariadó miatt kiürítették a flamand VTM tévé épületét. Egy helyszínen tartózkodó újságíró szerint nem sokkal később már le is vonultak a rendőrök, de hivatalos források ezt még nem erősítették meg. A belga RTL szerint a városban egy gyanús járművet is átvizsgáltak a rendőrök.

 • 11 IÁ szimpatizánst öltek meg orosz kommandósok

  november 22.vasárnap 17:11

  Az RT szerint tizenegy, az Iszlám Állammal szimpatizáló fegyverest öltek meg az orosz biztonsági erők az Észak-Kaukázusban.

 • Dulakodás a rendőrök és a tüntetők közt

  november 22.vasárnap 16:59

  Dulakodás tört ki Párizsban a rendőrök és a tüntetők között. A párizsi rendőrség tömegrendezvényekre vonatkozó tiltása ellenére a Bastille téren szimpátiatüntetést tartanak a menekültek mellett.

   

 • Súlyos hibákat vétett Belgium

  november 22.vasárnap 16:47

  A belga rendőrség úgy tűnik, nem vette elég komoly a török titkosszolgálat tájékoztatását arról, hogy a közeljövőben támadásnak van esélye, és a rendőrség több későbbi elkövetőt is elengedett - írja az Index. A török hatóságok januárban őrizetbe vették az egyik párizsi öngyilkos merénylőt, és kiadták Belgiumnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Brahim Abdeslam radikálisokkal került kapcsolatba és csatlakozni akart az Iszlám Államhoz. Brahim tagadta a vádakat a belgiumi kihallgatáson, ezután elengedték. A bátyját, a most legjobban keresett terroristát, Salah Abdeslamot is szabadon engedték.

  Ezek a „ballépéseknek” az lehet az oka, hogy Belgiumnak nem létezik az MI5-nek vagy a francia titkosszolgálatnak megfelelő szervezet – véli egy volt terrorelhárítási szakember.

  Szakértők szerint a mostani 1400 fős létszámnak a tízszerese kéne ahhoz, hogy folyamatosan megfigyeljék azt a másfél ezer francia állampolgárt, aki a gyanú szerint kapcsolatba kerülhet az Iszlám Állammal.

 • Párizsban a menekültek mellett tüntetnek

  november 22.vasárnap 16:37

  A Bastille téren rendezett demonstráció fő célja a menekültek melletti szimpátianyilvánítás.

  A tüntetést a francia hatóságok tömegrendezvényeket tiltó határozata ellenére is megtartják. A résztvevők között több szakszervezet, az Utópia mozgalom, az EuroPalestine csoport és a Francia Anarchisták Szövetsége is ott van.

  Ide kattintva élőben is nézheti a felvonulást.

 • A franciák örülnek a szigorításoknak

  november 22.vasárnap 16:09

  A franciák elsöprő többsége támogatja a kormánynak a 130 áldozatot követelő múlt heti merényleteket követően kihirdetett intézkedéseit - derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Dimanche Ouest-France regionális lap ismertetett.

  francois hollande (forrás: reuters)Francois Hollande (Forrás: Reuters)
  "Miközben a Francois Hollande államfő által bejelentett intézkedéseket általában a szocialista szimpatizánsok támogatni szokták, a jobboldal és a Nemzeti Front pedig vitatja, a közbiztonsági intézkedéseket ezúttal a jobboldali tábor tömegesen üdvözölte" - írta a közvéleménykutató-intézet.

  A rendkívüli állapot egy héttel ezelőtti kihirdetése óta közel 800 házkutatást tartottak a francia hatóságok, 90 embert vettek őrizetbe, 164 ember ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el és 174 fegyvert foglaltak le. Egy kisvárosban, a közép-franciaország Sens egyik negyedében pedig este 10 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalmat léptett életbe a prefektúra.

 • Mégsem járnak a metrók Brüsszelben

  november 22.vasárnap 15:58

  Mégsem indult újra a metró Brüsszelben: a tervezett nyitás után háromnegyed órával is áll a közlekedés. A metróállomások bejáratát a Midi pályaudvarnál még mindig rácsos redőny zárja el.

  (forrás: reuters)(Forrás: reuters)

  Buszok járnak a városban, de a villamosok nem mindenhol közlekednek. A vonatközlekedés viszont helyreállt.

  Várhatóan a belga biztonsági tanács 5 órakor kezdődő ülésén döntenek majd a tömegközlekedés elindításáról.

 • Kapcsolatba lépett az oroszokkal a de Gaulle

  november 22.vasárnap 15:37

  Kapcsolatba lépett a Charles de Gaulle repülőgéphordozó a Szíria közelében lévő orosz erőkkel. Egyelőre csak navigációval kapcsolatos információcserék zajlanak.

  Az oroszok korábban már jelezték, hogy a franciákkal összehangolt támadásokra is készek az Iszlám Állam ellen Szíriában.

 • Őrizetbe vettek 10 embert

  november 22.vasárnap 15:23

  A belga rendőrség őrizetbe vett tíz embert, akik a gyanú szerint a párizsihoz hasonló merényletsorozatra készültek Brüsszelben – írta az Rtl.be. Állítólag Flandriában, és Brüsszel több pontján akartak egyszerre támadásokat végrehajtani. Brüsszel közelében megtalált autójukban rengeteg fegyvert és robbanószert találtak.

 • Gyerekjátékokba rejtett bombákat az IÁ

  november 22.vasárnap 14:50

  A Russia Today (RT) nevű orosz hírcsatorna beszámolója szerint az Iszlám Állam aktivistái a Bagdadot és Kerbelát – a síiták egyik szent városát – összekötő út mentén akarták elhelyezni a babákat, hogy a robbanószerkezeteket a zarándokúton járó szülőket kísérő gyermeket találják meg. Az Iszlám Állam ugyanis muszlim siíta irányzatának követőit is halálos ellenségének tekinti, és ők is rendeszeres támadások elszenvedői a Közel-Keleten élő keresztényekhez hasonlóan.

 • Anglia is bekapcsolódhat a harcokba

  november 22.vasárnap 14:19

  A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap kormányzati forrásai szerint David Cameron miniszterelnök a jövő héten pontokba szedett javaslatcsomagot terjeszt a parlament elé. Ebben a kormányfő stratégiai és jogi érveket felsorakoztatva igyekszik eloszlatni az alsóház külügyi bizottsága által a szíriai brit katonai beavatkozással kapcsolatban megfogalmazott aggályokat. A brit parlament már két éve elvetette azt a kormányzati indítványt, hogy a brit királyi légierő (RAF) kapcsolódjon be a szíriai légitámadásokba, a külügyi bizottság pedig november elején külön jelentést is összeállított arról, hogy ezt miért nem tartja továbbra sem kívánatosnak.

  david cameron (forrás: reuters)David Cameron (Forrás: reuters)
      
  A bizottsági jelentés szerint a szíriai bevetések esetleges eredményein jóval túltesznek azok a kockázatok, amelyek a beavatkozás nem egyértelmű jogi megalapozottságából, a szíriai politikai káoszból és mindezek diplomáciai árából eredhetnek. Az alsóház külügyi bizottságának állásfoglalása szerint Nagy-Britanniának nem szabad úgy katonai akcióba kezdenie Szíriában, hogy nincs koherens nemzetközi stratégia az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai háború lezárására.

  További részleteket ide kattintva olvashat.

 • Meg kell védeni a szabadságot

  november 22.vasárnap 13:14

  Meg kell védeni a szabadságot a terroristáktól - hangsúlyozta vasárnap Joachim Gauck német államfő. Ezzel egy időben a németek nagy többsége úgy foglalt állást, hogy a terrorfenyegetettség ellenére nem kíván változtatni eddigi magatartásán. Joachim Gauck egy freiburgi rendezvényen elhangzott beszédében arra szólított fel, hogy a nemzetközi terrorizmus jelentette fenyegetettség ellenére védelmezni kell a szabadságon alapuló rendet. "Negyedszázaddal ezelőtt még azt reméltük, hogy a nyitott társadalmak világméretű diadalmenete feltartóztathatatlan lesz, mára azonban a szabadság lábbal tiprásának és az elnyomásnak a tűzfészkei alakultak ki" - jelentette ki az államfő, aki szerint éppen ezekben az időkben még inkább szükség van a szabadság alapelveinek védelmezőire és támogatóira. 

 • Tíz embert keresnek Belgiumban

  november 22.vasárnap 13:08

  A La Libre Belgique című a napilap - a France Info francia hírcsatornára hivatkozva - internetes kiadásában vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak. Az első számú körözött belga állampolgár, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam, aki még szökésben van, a Skype internetes kommunikációs hálózaton arról beszélt egyik barátjával még a múlt héten, hogy Szíriába akar menekülni - írta a La Libre Belgique az amerikai ABC News hírtelevízióra hivatkozva. A beszélgetésben barátja segítségét kérte a szökés előkészítéséhez.

 • Brüsszelben marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint

  november 22.vasárnap 12:52

  Egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében - jelentette a belga válságközpont Twitter-üzenetére hivatkozva vasárnap délelőtt a Reuters hírügynökség. Előző nap Charles Michel belga miniszterelnök megerősítette, hogy a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

 • Ausztriában nincs fokozott terrorveszély

  november 22.vasárnap 12:43

  A párizsi merényletek után Ausztriában nincs fokozott terrorveszély, azonban egy esetleges ausztriai merénylet elkövetését  biztonsági szakértők nem zárták ki. Inkább körültekintőnek kell lenni, mintsem félni vagy kerülni a nyilvános helyeket - állapították meg egyhangúan az osztrák szakértők, akik szerint egy város biztonságáért minden lakos felelősséggel tartozik, hiszen korábban is előfordult, hogy számos bűncselekmény kapcsán polgári bejelentés segítette a nyomozást. Rüdiger Lohlker a bécsi egyetem iszlámkutatója pozitívumként emelte ki, hogy a Bécsben élő muszlim közösség jó viszonyt ápol az állami szervekkel. Úgy vélte: az iszlámnak a társadalom előtt toleránsként és különböző véleményeket elfogadó vallásként kell megjelennie, és érzékeltetnie kell, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől teljesen eltérő elveket képvisel. 

 • Azonnali haderőreformot, létszámbővítést!

  november 22.vasárnap 12:29

  Azonnali haderőreformot, a Magyar Honvédség létszámának feltöltését, technikai eszközeinek modernizációját és a működési forrásainak növelését követeli a kormánytól az MSZP. Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: "egyre veszélyesebbé váló világunkban" egyértelműen felértékelődik a fegyveres erők szerepe. A bővülő feladatok ellátása már rövid távon is elképzelhetetlen a jelenlegi létszámhiány mellett - hangsúlyozta Demeter Márta, aki a vezérkari főnök tájékoztatására hivatkozva azt mondta: a Magyar Honvédség jelenlegi, békeidőre előírt 29 ezer 700-as létszámából mintegy 5500 katona hiányzik.

 • Mesterlövészek a háztetőkön

  november 22.vasárnap 12:07

  fotó: reutersFotó: Reuters

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink