Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-21 10:54:00

Netanjahu: eredetileg nem Hitler akarta kiirtani a zsidókat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnököt tette felelőssé az erőszakhullám kiterjedéséért Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral tartott kedd esti jeruzsálemi sajtótájékoztatóján.

Netanjahu: eredetileg nem Hitler akarta kiirtani a zsidókat
Forrás: Reuters

Netanjahu az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint azzal vádolta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy az "Iszlám Államhoz és a Hamászhoz csatlakozott azzal a hazug váddal, miszerint Izrael az al-Aksza mecsetet fenyegeti". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael az összes vallás szent helyeit védi, és elkötelezett a status quo fenntartásán a Jeruzsálem óvárosában lévő Templomhegyen - számolt be az MTI. 

Lies kill. Incitement kills. Share this and help make sure the world knows the truth.

Szerző: ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎, 2015. október 16.

A szeptember közepe óta tartó palesztin késes támadások oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Templomhegyen.

Az izraeli kormányfő szerint a palesztinok szegik meg a státus quót, amikor robbanóanyagot visznek az al-Aksza mecsetbe, megpróbálják megakadályozni, hogy keresztények és zsidók is látogathassák a Templomhegyet, és olyan indítványt próbálnak elfogadtatni az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetével (UNESCO), amely szerint a Siratófal az al-Aksza mecset része, tehát a muzulmánok szent helye.

Statements by PM Netanyahu and UN Secretary General Ban Ki-moon

Statements by Prime Minister Benjamin Netanyahu and UN Secretary General Ban Ki-moon.Video: GPO

Szerző: The Prime Minister of Israel, 2015. október 20.

Az ENSZ főtitkára elítélte a civilek elleni merényleteket, valamint rámutatott, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet és az Iszlám Dzsihád szélsőséges csoport üdvözölte a terrort és tüzelte az indulatokat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a merényletek nem légüres térben történtek, és arra szólította fel a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat a megszállás befejezése, illetve annak érdekében, hogy mindkét nép törekvései megvalósuljanak.

"Nehéz idők ezek az izraeliek és a palesztinok számára. Annak reményében jöttem, hogy együtt elérhetjük az erőszak lezárását, a feszültség enyhítését és megkezdhetjük a béke hosszú távú helyreállítását"

- mondta Ban Ki Mun.

forrás: reutersForrás: Reuters

Netanjahu szintén kedden, a harminchetedik Cionista Világkongresszuson a jeruzsálemi muszlim vallási vezetőt is felelőssé tette a holokausztért. Az izraeli kormányfő a megjelent zsidó vezetők előtt kijelentette, hogy Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hadzs Amin Al Husszeini jeruzsálemi mufti indítványára döntött megsemmisítésük mellett.

"Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket. Hadzs Amin Al Husszeini Hitlerhez ment, és azt mondta: ha elűzöd őket mind idejönnek. Akkor mit tegyek velük? - kérdezte Hitler. Égesd el őket - mondta Amin Al Husszeinin"

- állította beszédében Benjámin Netanjahu.

Az izraeli ellenzék szerdán reggel élesen bírálta Netanjahu szavait. Jizhák Hercog, a balközép Cionista Tábor nevű párt elnöke szerint a kormányfő egyenesen a holokauszt-tagadók kezére játszik, mert "ez egy veszélyes történelemtorzítás, amely csökkenti a holokauszt és a nácizmus súlyát".

Közben szerdán is újabb erőszakos cselekmény történt Izraelben. A helyi média beszámolói szerint egy tizenöt éves palesztin lány két késsel felszerelkezve megpróbált behatolni a Jichár nevű izraeli telepre Ciszjordániában, de a kerítésnél, - miután a felszólítás ellenére nem állt meg - a biztonságiak rálőttek és megsebesítették. Később ellátták sérülését és elfogták.

Abbász: Netanjahu még Hitlert is felmenti bűnei alól

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson" - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Rámalláhban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi hetekben újra fellángolt izraeli-palesztin erőszakhullám miatt Abbász szerint Izraelt terheli a felelősség. "Nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és az izraeli hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben. Nem tehetünk mást, minthogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk" - mondta.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink