Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-19 07:53:00

Szándékosan bombázott kórházat Amerika?

Friss információk szerint Kunduzban az Egyesült Államok annak ellenére támadta a kórházat, hogy tisztában volt vele: az egy védett orvosi helyszín. A bombázásban 22 ember vesztette életét.

Az Egyesült Államok különleges műveleti elemzői a halálos október 3-i támadást megelőzően napokig vizsgálták a kórházat, amiről azt állították, hogy az pakisztáni ügynök bázisa, aki onnan koordinálja az afgán tálibok műveleteit – értesült az amerikai AP hírügynökség egy az ügyre rálátó volt amerikai hírszerzési tisztviselőtől.

Az Orvosok Határok Nélkül (OHN) segélyszervezet által működtetett kórházat egy óra leforgása alatt öt alkalommal támadták egy C-130-as bombázóval, az OHN többszöri tiltakozása ellenére. Az OHN tisztviselői arról számoltak be, hogy a fő kórházépületet – amely a sürgősségi és az intenzív osztálynak ad otthont – újra és újra géppuskatűz érte, miközben a környező épületekben alig keletkezett kár.

a lebombázott kunduzi kórház (forrás: vanityfair.com)A lebombázott kunduzi kórház (Forrás: vanityfair.com)
Az új részletek arra utalnak, hogy „a kórházat szándékosan támadták” – közölte Meinie Nicolai, az OHN műveleti igazgatóságának elnöke az AP hírügynökségnek írt e-mail üzenetében.


„Ez előre megfontolt szándékkal elkövetetett vérontást jelent” – tette hozzá.

Az AP hírügynökség titkosszolgálati forrása arról is beszámolt, hogy amerikai hírszerzők úgy vélték: a kórházat a tálibok parancsnoki és irányító központként, valamint nehézfegyverek lerakataként használták és – az amerikai hadsereg állítása szerint – az amerikai és az afgán erőket többször tűz alá vették az egészségügyi központból. Az OHN ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy egyetlen fegyvert sem engedtek be a kórházba és onnan senki sem lőtt. Ezt egyébként az afgán kórházi alkalmazottak is megerősítették.

egy sebesült afgán férfi, aki túlélte a légicsapást (forrás: reuters)egy sebesült afgán férfi, aki túlélte a légicsapást (forrás: reuters)
„Az OHN alkalmazottai arról számoltak be, hogy az éjszaka nyugodtan telt, és az épületben a légicsapások előtt nem voltak fegyveresek, sem aktív harcok” – közölte Nicolai az AP-vel.
Az amerikai hadsereg először arról számolt be, hogy a légi csapásra az OHN egészségügyi intézménye „közelében” került sor. A támadás az amerikai és az afgán erők ellen harcoló tálibok ellen irányult, és „járulékos károkat okozhatott” a kórházban.

Két nappal később John F. Campbell tábornok az amerikai erők afganisztáni főparancsnoka már azt állította, hogy az afgán csapatok kértek légi támogatást, mert „ellenséges pozíciókból tűz alá kerültek”. Campbell itt már elismerte, hogy „a légicsapásban több civilt véletlenül találat ért”.

A következő napon azonban a szenátusban – a fegyveres szolgálatok bizottsága előtt tanúskodva –


Campbell már beismerte, hogy a légicsapásról amerikai tisztek hoztak döntést. Hozzátette, hogy a támadás ideje alatt a területen volt egy különleges műveleti egység, amely kapcsolatban állt a kórház felett egy óráig keringő csapásmérő repülőgéppel.

Azt ugyanakkor itt is tagadta, hogy direkt támadták volna az épületet. „A kórházat tévedésből érte találat. Mi soha nem támadnánk szándékosan egy védett egészségügyi intézményt” – fogalmazott Campbell.

john campbell tábornok (forrás: reuters)John Campbell tábornok (Forrás: reuters)
Afganisztánban az amerikai erők engedélyt kaptak arra, hogy „részvétet nyilvánítsanak” az áldozatok hozzátartozói számára, valamint kárpótlást fizessenek az OHN-nek a kórház helyrehozatala érdekében – közölte a Pentagon október 11-én.

Az amerikai és az afgán kormány belső vizsgálatot indít a halálos támadás ügyében. Az OHN azonban független vizsgálathoz ragaszkodik, és a kórházat ért támadást háborús bűncselekménynek írta le. Az AP jelentését a Pentagon tisztviselői nem kommentálták.

atv.hu / AP / RT

További külföldi híreink