Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-16 07:33:00

Brutális kivégzés vár egy tizenéves fiatalra Szaúd-Arábiában

Kormányellenes tüntetésen vett részt Ali Mohammed el-Nimr, akit most lefejezésre, majd keresztre feszítésre ítéltek Szaúd-Arábiában. A fiú anyja szerint Alit úgy összeverték a börtönben, hogy szinte alig lehet ráismerni. Arra is gyanakszik, hogy siíta hite miatt kell bűnhődnie. Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete szerint az ügy csak Szaúd-Arábiára tartozik, ahol egyébként szerinte betartják az emberi jogokat.

Először adott interjút a külföldi sajtónak Ali Mohammed el-Nimr édesanyja, Núszra el-Ahmed, aki a fiára kirótt büntetést barbárnak és „szélsőségesnek” nevezte. Alit lefejezésre ítélték, majd ezt követően a holttestét keresztre fogják feszíteni.

Emberi jogi csoportok, neves tévés személyiségek és poltikusok, köztük David Cameron brit miniszterelnök, mind kegyelmet kértek Ali számára – aki letartóztatása idején épp csak betöltötte a 17 éves kort.

Az olajban gazdag Szaúd-Arábiát egyre gyakrabban bírálják büntetőrendszere miatt, ennek ellenére a halálos ítéletek sorban végrehajtó ország tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

david cameron (forrás: reuters)David Cameron (Forrás: reuters)

Arra a kérdésre, hogy hogyan birkózik meg azzal a tudattal, hogy fiát bármelyik pillanatban kivégezhetik – miután a szaúdi legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést – Ali anyja azt felelte: „miközben az embereknek egy óra 60 percből áll, nekem minden óra 60 fájdalmas ütésből”.

Az édesanya elmondta: fiát azt követően vették őrizetbe, hogy a szunnita többségű országban egyenlő vallási jogokat követelve, csatlakozott a síita tüntetőkhöz a keleti parton fekvő Katíf városában. A Nimr elleni hivatalos vádak tartalmazzák, hogy tüntetésen vett részt, és a telefonját további tüntetésekre való felbujtásra használta. A vádirat szerint pisztoly is volt a 17 éves fiatalnál, ezt azonban a fiú családja határozottan tagadja.

„Békések és civilizáltak voltak, jogos célokért tüntettek. Féltettem is a fiamat, pedig belül én is egyetértettem az elveikkel”

– fogalmazott az anya.

ali mohammed el-nimr (forrás: facebook.com)Ali Mohammed el-Nimr (Forrás: facebook.com)

Núszra elmondta, hogy Ali a letartóztatása előtt gyorsan tanult, szeretett úszni, futballozni, fotózni, és odaadó fiú volt. Mikor azonban fiát letartóztatása után meglátogatta, alig ismert rá. Az anya állítása szerint Alit megkínozták a börtönben.

„Amikor első alkalommal látogattam meg a fiam, nem ismertem fel. Nem tudtam, hogy tényleg a fiam, Ali volt az, vagy sem. A homlokán is volt seb, egy másik seb pedig az orrán. Teljesen eltorzították az arcát. A teste rettenetesen sovány volt”

– fogalmazott az anya. „Amikor beszéltem vele, elmesélte: volt, hogy a kihallgatás során rugdosták, pofozták – az egyik fogát is kiverték. Egy hónapig véres volt a vizelete.

Azt mondta, hogy a teste nem más, mint egy fájdalmas tömeg” – számolt be Núszra.

Az anya még mindig reméli, hogy fiát meg lehet menteni a sária büntetőjogi rendszere alapján rá kiszabott halálos büntetéstől.
Núszra szerint a büntetés, az hogy lefejezése után a lefejezett holttestet nyilvánosan keresztre feszítik, a sötét középkort idézi. „Emberi szempontból visszataszítónak tartok egy ilyen döntést. Évszázadokkal korábbra nyúlik vissza. Egyetlen épelméjű, normális emberi lény sem ítélhet el ilyen módon egy 17 éves fiatalt. És miért? Hiszen nem ontott vért, nem lopott vagyonokat. Akkor miért van szükség ilyen ítéletre? – tette fel a kérdést Ali anyja, aki vallási okora is gyanakszik. Szerinte ugyanis az ítélet célja a síita hitű fia megbüntetése.

ali mohammed el-nimr (forrás: facebook.com)Ali Mohammed el-Nimr (Forrás: facebook.com)

„Nem gondolnám, hogy ezt a büntetést egyetlen normális, épeszű ember elfogadhatónak tartja. Szerintem az ilyen dolgok mindig csak a vallási fanatikusoknak tetszenek. A fiam síita, ez lehet az ok” – fogalmazott.

Abdallah el-Múallimi, szaúdi ENSZ-nagykövet péntek este a BBC televízió hírműsorában kijelentette: nem beszélhetünk Ali ügyéről, mert a „jogi eljárás még nem merült ki”. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha véget is ért volna az eljárás, az ügy „kizárólag Szaúd-Arábiára tartozik”.

„Tisztelettel kérem a világot, hogy tartsa tiszteletben rendszereinket és bírósági eljárásainkat, valamint törvényeinket és rendeleteinket. Ne avatkozzanak bele egy szuverén állam belügyeibe” – fogalmazott a nagykövet, aki szerint a királyság, annak ellenére, hogy kétnaponta lefejeznek ott valakit, „tartja magát az emberi jogok ENSZ alapokmányához”.

„A saría alkalmazása – ami az emberi jogokat illeti – az emberi jogok gyakorlásának legmagasabb formája” – mondta, hozzátéve: „hisszük, hogy a legmagasabb színvonalhoz tartjuk magunkat. Ha ez valakinek nem tetszik, ez az ő problémája, nem a miénk”

– fogalmazott a szaúdi diplomata.

atv. hu / The Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink